Wentylacja restauracji, dla lepszego komfortu gości

Ze względu na specyfikę działalności restauracji, niezbędne jest zadbanie w niej o wysokiej jakości wentylację. Dzięki temu powietrze będzie regularnie wymieniane, co korzystnie przełoży się na komfort gości restauracyjnych. Jednocześnie dania będą im bardziej smakowały, a ich doświadczenia z wizytą w danym miejscu będą zdecydowanie przyjemniejsze. Jako restaurator zadbaj o dobry system wentylacji, dzięki czemu łatwiej będzie Ci o odniesienie sukcesu biznesowego. 

Z jakimi wyzwaniami w zakresie wentylacji mierzą się restauratorzy?

Prowadzenie restauracji wiąże się z określonymi wyzwaniami w zakresie wentylacji. Jest to związane ze specyfiką danego miejsca. W powietrzu unoszą się: zapachy z gotowania, tłuszcze oraz spora ilość pary wodnej. Zadaniem restauratora jest zadbanie o wysokiej jakości wentylację, która upora się z tymi problemami. Wszystko po to, aby goście mogli jeść w komfortowych i higienicznych warunkach, a pracownicy restauracji mieli zapewnione niezbędne warunki zgodne z BHP. 

Co mówią o tym przepisy?

Oczywiście aspekt wentylacji dla obiektów gastronomicznych został zawarty w przepisach polskiego prawa. Pod uwagę bierze się Rozporządzenie Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (z dnia 12 kwietnia 2012 roku). Kolejnym istotnym dokumentem jest norma PN-83/B-03430 - „Wentylacja w budynkach mieszkalnych zamieszkania zbiorowego i użyteczności publicznej – Wymagania”. Zgodnie z jej zapisami lokale gastronomiczne klasyfikowane są jako budynki użyteczności publicznej. Przepisy w sposób klarowny określają wymagania dla lokalu gastronomicznego. W sali konsumpcyjnej minimalna wydajność wentylacji powinna wynosić 30 m3/h na jedną osobę. Jednocześnie wymaga się 5-10 wymian powietrza w ciągu jednej godziny. Nieco więcej norm trzeba spełnić w przypadku kuchni w restauracji. Wówczas niezbędne jest 10-50 wymian powietrza w ciągu godziny, utrzymanie wilgotności powietrza na poziomie 40-50%, temperatury powietrza na poziomie 20-22°C oraz prędkości nawiewu 0,2-0,3 m/s. 

Dlaczego warto postawić na wysokiej jakości wentylację?

Przy wyborze wentylacji do restauracji warto współpracować z doświadczonym ekspertem i projektantem. Wszystko po to, aby zadbać o zdrowy mikroklimat na kuchni i w części konsumpcyjnej. Goście pragną spożywać posiłki w czystym i przyjemnym powietrzu, które pozbawione jest oparów z tłuszczu oraz wymieszanych ze sobą zapachów dań. Im lepsza jakość powietrza, tym lepszy komfort gości. Im lepszy komfort gości, tym większe prawdopodobieństwo, że wrócą do Twojej restauracji oraz polecą ją swoim znajomym. Oczywiście w zdrowym i czystym powietrzu posiłek będzie smakował jeszcze lepiej. Nie wolno o tym zapominać. Zadbaj o wydajną i zgodną z przepisami wentylację do restauracji.

Pogłębiaj swoją wiedzę, czytaj poradniki

Opracowanie redakcja : (Ł.G.)

Materiał objęty prawem autorskim. Publikacja w części lub w całości wyłącznie za zgodą redakcji portalu www.klimatyzacja.pl