Wentylacja w kuchni, kratka wentylacyjna okap

Projektując lub budując kuchnię, trzeba wiedzieć, że to bardzo istotne pomieszczenie dla całego budynku. Wynika to z faktu, że sposób eksploatacji kuchni jest dość specyficzny i trzeba dobrze zaplanować wentylację, by użytkowanie pomieszczenia było komfortowe. Kratka wentylacyjna lub okap są tu koniecznością i wynika to nie tylko z dobrych praktyk i rad doświadczonych fachowców, ale także z przepisów prawa budowlanego.


Czym jest wentylacja kuchni?

Sama wentylacja to system pozwalający na cyrkulację powietrza w pomieszczeniu. Prawidłowo wykonana wentylacja w kuchni pozwala na efektywne odprowadzenie „zużytego powietrza” a doprowadzenie „świeżego”. W praktyce oznacza to pozbycie się zbędnych zapachów, a także wilgoci z pomieszczenia. W kuchni zaś zarówno wilgoć, jak i niechciane zapachy pojawiają się bardzo często. Bez wentylacji trudno będzie je na bieżąco usuwać, więc nieprzyjemny zapach z czasem przeradzający się wręcz w stęchliznę będzie się utrzymywał.

Rodzaje wentylacji w kuchni

Standardowym wyposażeniem kuchni jest kratka wentylacyjna. Pozwala ona na wymuszenie cyrkulacji powietrza w całym domu, a przede wszystkim w danym pomieszczeniu. Kratka jednocześnie jest miejscem, do którego odprowadzane jest powietrze. Musi ona być połączona z prawidłowo wybudowanym kominem wentylacyjnym. Standardowo wykorzystuje się wentylacją grawitacyjną, czyli bazującą na naturalnym ruchu mas powietrza. W kuchni warto jednak wykorzystać system mieszany, czyli dodatkowo wentylację mechaniczną. Polega ona na montowaniu w przewodach wentylacyjnych dodatkowych wentylatorów, które pozwolą na efektywniejsze i bardziej intensywne odprowadzanie powietrza.

Okap kuchenny – czy jest potrzebny?

Poza standardową wentylacją grawitacyjną, w kuchni zawsze warto jest podłączyć okap. Wymaga to możliwości podłączenia przewodu do komina wentylacyjnego, jednak w większości przypadków jest to możliwe. Wynika to z przepisów prawa, gdyż kuchnia musi mieć taką możliwość. Okap w kuchni pozwala na mechaniczne stymulowanie przepływu powietrza i odprowadza parę wodną do przewodu wentylacyjnego. Razem z parą wodną pochodzącą z procesu gotowania odprowadzane są zapachy, które na dłuższą metę nie są pożądane w kuchni.

Czy można zrezygnować z okapu?

Pojawia się pytanie, czy jeśli w kuchni jest już kratka wentylacyjna, można zrezygnować z okapu. Niestety raczej nie jest to wskazane. Rezygnując z okapu, trudno będzie o efektywne odprowadzanie zarówno wilgoci, jak i wszelkiego rodzaju zapachów. W praktyce okaże się, że bez wykorzystania pracy okapu będzie trzeba bardzo często wietrzyć całe pomieszczenie, a nawet wtedy wietrzenie całego mieszkania lub domu może nie być skuteczne. Efektem ubocznym będzie nie tylko nieprzyjemny zapach, opary, ale też brud osadzający się na meblach kuchennych, ścianach, czy drzwiach i oknach, wynikający z zanieczyszczonego powietrza. Nie można też zapominać o większym ryzyku intensywnego rozwijania się chorobotwórczych grzybów i pleśni. Pochłaniacz zapachów, czyli okap jest w każdej kuchni niezbędny. Nie tylko usuwa opary podczas gotowania z kuchenki gazowej, ale prawidłowo podłączony do wentylacji zapewnia wymianę powietrza, świeżego powietrza.

Najlepsze produkty w swoich kategoriach, wybrane na podstawie opinii ekspertów oraz ilości sprzedanych sztuk.

Pogłębiaj swoją wiedzę, czytaj poradniki

Opracowanie redakcja : (D.G)

Materiał objęty prawem autorskim. Publikacja w części lub w całości wyłącznie za zgodą redakcji portalu www.klimatyzacja.pl