Alfaco: Nawilżacz ULTRASONIC CAREL

Prezentujemy nowość na rynku, pierwszy nawilżacz ultraSonic (0.5 l/h and 1.0 l/h) firmy CAREL przeznaczonych dla aplikacji takich jak klimakonwektory, komory piekarnicze do rozrostu ciasta czy  lady chłodnicze. Carel stale poszerza ofertę produktową: humiSonic direct dostępny jest  obecnie w wersjach 2, 4, 6 i 8 l/h.

Nowy humisonic charakteryzuje się wysoką wydajnością  i precyzyjnym nawilżaniem adiabatycznym przeznaczony głównie do kontroli procesów nawilżania oraz dla oszczędności energii (poniżej 80W l/h).

Główne zalety humiSonic:

  1. kompletne i kompaktowe rozwiązania:. HumiSonic Jest jedynym dostępnym rozwiązaniem zawierającym przetworniki częstotliwości służące do atomizacji  oraz płytę elektroniczną   pozwalającą na otrzymywanie sygnałów sterujących i  zarzadzanie cyklami płukania i napełnienia.
  2. oszczędność energii – dzięki bardzo niskiemu zużyciu energii poniżej 80W na litr rozpylanej wody. Jest idealnym rozwiązaniem do serwerowni i dla wszystkich pomieszczeń, w których kontrola nawilżania może być zarządzana w pomieszczeniach o zwiększonej energii cieplnej. 
  3. używany w sytuacjach krytycznych: dzięki demineralizacji wody, działanie piezoelektrycznych przetworników osiąga ponad 10,000 godzin.


HUMISONIC FUNKCJONOWANIE:
Przetwornik piezoelektryczny zanurzony w wodzie konwertuję energię elektryczną na drgania mechaniczne o wysokiej częstotliwości. Przy niskiej temperaturze gotowania wody i niskim cieśnieniu - drgania generują kompresję o fale depresji w wyniku czego wytwarza się mgiełkę kropel.

Podwójny efekt:
Adiabatyczny proces nawilżania wpływa na obniżenie temperatury powietrza, zmniejszając okres pracy sprężarek a tym samym zwiększają oszczędność energii. Niezwykle drobno rozpylona krople: Woda jest atomizowana do postaci bardzo małych kropel (kilka mikronów) dzięki czemu są łatwo i szybko absorbowane przez powietrze.