[ Zamknij ]
Nowe zasady dotyczące cookiesW ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów na stronie Polityka Prywatności.
HAKOM: Wentylacja w gastronomii
Opublikowano: 23.06.2021
Wentylacja w gastronomii – zarówno w małych jak i dużych obiektach kulinarnej użyteczności zbiorowej jest niezwykle ważna, aby zapewnić właściwe, zdrowe, bezpieczne i higieniczne funkcjonowanie obiektu. Właściwa wentylacja w obiektach gastronomii ma przede wszystkim za zadanie:
- walkę z nagromadzonymi zapachami;
- wychwytywanie tłuszczów w powietrzu i innych zanieczyszczeń, czyli skuteczną filtrację powietrza;
- zapobieżenie dużej ilości nagromadzonej pary wodnej;
- zapewnienie zdrowego mikroklimatu, komfortu cieplnego, dobrego samopoczucia osobom przebywających w pomieszczeniach;
- zapewnienie odpowiedniej ilości dopływu świeżego i czystego powietrza;
- efektywne i skuteczne sterowanie jednocześnie procesami: nawiewu i wyciągu.
Wentylacja w gastronomii jest tym ważniejsza, bowiem zyski ciepła i wilgoci pojawiają się tutaj zdecydowanie w nadmiarze i pochodzą z wielu zdywersyfikowanych źródeł, powstają na wszystkich, poszczególnych etapach kulinarnych działań (gotowanie, pieczenie, zmywanie itp.) i tym samym są intensywniejsze, niż te w domowych warunkach. Czynnikami wytwarzania ciepła i wilgoci - twórczymi są tutaj: ludzka temperatura ciała i oddychanie wielu użytkowników pomieszczeń, urządzenia pracujące w gastronomii, para wodna z procesów kulinarnych, naświetlenie słoneczne, oświetlenie sztuczne czy także sama budowa, materiał wykonania pomieszczeń i jego konstrukcja.
Regulacje prawne dotyczące wentylacji w obiektach gastronomicznych
Kwestie związane z odpowiednią i skuteczną wentylacją w gastronomii regulowane są przez ustawodawcę, z uwagi na ich duży wpływ na jakość i higienę przygotowywanych i podawanych posiłków, a tym samym na zdrowie każdego z nas. Mowa tu o: Rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2012 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz. U. nr 75poz. 690) (§ 147 - §154). Jak również istotna jest następująca norma: PN-83/B-03430 „Wentylacja w budynkach mieszkalnych zamieszkania zbiorowego i użyteczności publicznej – Wymagania”(zmiana z dnia 8 lutego 2000 normy PN-83/B-03430/Az3:2000). W przypadku lokali gastronomicznych jest to dział "Budynki użyteczności publicznej"
Wentylacja w gastronomii jest tematem na tyle poważnym, że uregulowana jest bardzo szczegółowo i niejednokrotnie wymaga skorzystania z pomocy i wsparcia projektantów wentylacji, architektów i osób techniczną wiedzą. Pozostałe uregulowania to m.in.
- PN-89/ B-01410 Wentylacja i klimatyzacja. Rysunek techniczny. Zasady wykonywania i oznaczenia
- PN-83/B-03430 Wentylacja w budynkach mieszkalnych, zamieszkania zbiorowego i użyteczności publicznej. Wymagania – wspomniana powyżej
- PN-67/B-03410 Wentylacja. Wymiary poprzeczne przewodów wentylacyjnych.
- PN-73/B-03431 Wentylacja mechaniczna w budownictwie. Wymagania
- PN-89/B-10425 Przewody dymowe, spalinowe i wentylacyjne murowane z cegły. Wymagania techniczne i badania przy odbiorze
- PN-EN 779+AC:1998 Przeciwpyłowe filtry wentylacyjne powietrza do wentylacji ogólnej. Wymagania, badania, oznaczanie.
- PN-77/B-02011 Obciążenia w obliczeniach statycznych. Obciążenie wiatrem.
- PN-68/B-01411 Wentylacja. Urządzenia i elementy urządzeń wentylacyjnych. Podział, nazwy i określenia
- PN-76/B-03420 Wentylacja i klimatyzacja. Parametry obliczeniowe powietrza zewnętrznego
- PN-78/B-03421 Wentylacja i klimatyzacja. Parametry obliczeniowe powietrza wewnętrznego w pomieszczeniach przeznaczonych do stałego przebywania ludzi
- PN-87/B-03433 Wentylacja. Instalacje wentylacji mechanicznej wywiewnej w budynkach mieszkalnych wielorodzinnych. Wymagania
Co warto wiedzieć w tematyce wentylacji w gastronomii?
Zgodnie ze wspomniana powyżej normą budynki użyteczności publicznej muszą spełniać następujące wymagania:
1) Strumień objętości powietrza wentylacyjnego powinien wynosić:
a) Pomieszczenia przeznaczone na stały i czasowy pobyt ludzi
- 20 m3/h dla każdej przebywającej osoby
- 30 m3/h dla każdej przebywającej osoby jeżeli dopuszcza się palenie tytoniu
- 15 m3/h dla każdego dziecka (żłobki i przedszkola)
- klimatyzowane oraz wentylowane pomieszczenia o nie otwieranych oknach - 30 m3/h dla każdej przebywającej osoby, 50 m3/h jeśli jest dozwolone palenie
Przy zastosowaniu wentylacji grawitacyjnej można stosować jedynie przewody indywidualne. Dopuszcza się odchylenie przewodu od pionu o kąt 30 stopni. Prawidłowe usytuowanie przewodów wentylacyjnych powinno być każdorazowo zgodnie z normą PN-89/B-10425.
Rodzaje i kryteria podziału wentylacji w obiektach gastronomicznych
Jeśli chodzi o rodzaje wentylacji w gastronomii to należy każdorazowo zaprojektować w obiekcie:
- wentylację ogólną dla całego pomieszczenia;
- wentylację miejscową nad konkretnymi urządzeniami gastronomii (tzw. okapy kuchenne);
- klimatyzację.
Wentylacja i jej podział
- grawitacyjną – naturalny ruch powietrza wywoływany poprzez pionowe kanały kominowe oraz odpowiednie nawiewniki w ścianach czy oknach;
- mechaniczną nawiewno-wywiewną – tutaj w grę wchodzą odpowiednie wentylatory z wymiennikami ciepła, które dodatkowo filtrują powietrze. Ważnym i wartym uwagi jest również temat rekuperatora, dzięki któremu powietrze usuwane dodatkowo przekazuje swoją temperaturę, ciepło powietrzu nawiewanemu, dokonując wstępnego jego ogrzania czy schłodzenia;
- hybrydową – połączenie dwóch powyższych, energooszczędne i ekologiczne rozwiązanie wentylacji w gastronomii.
KONTAKT wyślij zapytanie ofertowe
HAKOM
E-mail: biuro@hakom.pl
WWW: www.hakom.pl
Tel: +48 22 899 34 03
Fax: +48 22 899 34 03
Adres:
ul.Zdrojowa 2
05-090 Wypędy
05-090 Wypędy
-
Automatyka central VENTUS – oszczędność i komfort
Podczas projektowania instalacji ogrzewania, wentylacji i klimatyzacji parametry pracy każdego urządzenia przeliczane są na warunki normatywne wynikające z odpowiednich norm i przepisów. W strefach klimatycznych, gdzie w skali roku często...
- Nowa norma ISO 16890 zastąpi normę EN 7792012
- Filtry w instalacji wentylacji
- Kurtyny powietrzne Rosenberg w pytaniach i odpowiedziach
- SPIDERvent w stropie monolitycznym
Katalog firm
-
Ventia
PROFIL DZIAŁALNOŚCI Ventia Sp. z o.o. jest wiodącym dystrybutore… -
ANG Klimatyzacja
Firma ANG Klimatyzacja wchodzi w skład grupy kapitałowej ANG, która od… -
Irmark
IRMARK to firma rodzinna w 100% z polskim kapitałem. Od samego początku dział…
Wentylacja pożarowa
Kurtyny dymowe firmy Colt - kontrola rozprzestrzeniania się
Kurtyny dymowe stosuje się aby dym i gazy pożarowe nie rozprzestrzeniały sięKIT BOXPDS, czyli masz dym pod kontrolą
Obiekty budowlane w świetle obowiązujących przepisów muszą być takD+H Polska: Obciążenie śniegiem w systemie oddymiania
Obciążenie śniegiem odgrywa niezwykle ważną rolę podczas doboru dachowych
Odciągi miejscowe
Najbardziej elegancki anemostat na rynku? Zobacz zawory
W cyklu „Poznaj HAVACO” dzisiaj prezentujemy jedne z najbardziej eleganckichUni-Lux: Przemysłowy pochłaniacz dymu SA PRO 2000 EX
Przemysłowy pochłaniacz dymu i zapachów o bardzo dużej wydajnościSystem stalowych przewodów oddymiających typu 2KP
Sprawdź najnowszy system oddymiający od firmy 2Kan
Copyright © 2005-2022 klimatyzacja.pl Sp. z o.o.. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Projekt strony www i CMS: Go3.pl © 2011