[ Zamknij ]

Nowe zasady dotyczące cookies
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów na stronie Polityka Prywatności.


rejestracja

Okapy kuchenne - zasady higieny Jeven

Opublikowano: 07.05.2013

image

Czyszczenie filtrów tłuszczowych oraz przegród na skropliny
Częstotliwość czyszczenia filtrów tłuszczowych i przegród na skropliny zależy od stopnia eksploatacji kuchni. Generalnie filtry należy myć, gdy są brudne, mając na uwadze ich wydajność. Częstotliwość ich czyszczenia może odbywać się nawet co kilka dni przy bardzo intensywnej eksploatacji urządzeń technologicznych kuchni.

 

Kasely filtra cyklonowego powinno się wysunąć z prowadnicy kasety filtra, jeden za drugim. Tłuszcz w postaci płynnej, powinien zostać wylany z filtrów. Filtry należy odwrócić tak aby zebrany tłuszcz z zanieczyszczeniami mógł łatwo wypłynąć podczas opróżniania filtra. Filtry zaleca się myć w zmywarce, umieszczone w odwrotnej pozycji. Po umyciu, filtry należy wsunąć w prowadnice kasety filtra, na miejsce przeznaczenia. W filtrze TurboSwing opróżnianie z tłuszczu odbywa się poprzez odkręcenie zaworu spustowego. Zaleca się demontaż osłony, tacy ociekowej raz na miesiąc i umycie ich w zmywarce. Obrotową płytę zaleca się demontować i myć raz na pół roku.

 

Filtry siatkowe należy również wysunąć i umyć w zmywarce w przypadku stwierdzenia zabrudzenia. Filtry UV należy przetrzeć na sucho raz na 2 miesiące. Przegrody na skropliny okapu kondensacyjnego, zaleca się myć w zmywarce. Montaż i demontaż - zgodnie z informacjąna poprzedniej stronie katalogu. Po umyciu umieścić przegrody w miejscu przeznaczenia.

 


 

Czyszczenie obudowy okapu
Obudowę okapu należy czyścić podczas sprzątania kuchni zgodnie z wymaganiami higieny. Do czyszczenia zalecany jest środek do mycia stali nierdzewnej, przeznaczony do stosowania w gastronomii. 

 

Bezpośrednie dysze obrotowe nawiewu powietrza
Nawiewnik powietrza, zosta! wyposażony w dodatkowe, okrągłe, obrotowe dysze nawiewu powietrza, które znajdują się w dolnej części elementu nawiewu. 

Personel kuchni, zgodnie z zapotrzebowaniem, może sobie sam ustawić dysze wypływu powietrza, w dowolnie wybranym przez siebie kierunku. 

 

Czyszczenie nawiewników w okapie 

Nawiewniki w okapie należy czyścić podczas sprzątania kuchni, zgodnie z wymaganiami higieny (minimum 2 razy do roku). Nawiewniki, demontowane są poprzez uniesienie elementu w górę, z równoczesnym odciągnięciem jego dolnej części od okapu. Nawiewnik, można myć ręcznie lub w zmywarce, używając detergentu przeznaczonego do stosowania w gastronomii.

 

Czyszczenie przepustnic/tłumików Inno i Sava
Przepustnice/tłumiki Inno i Sava należy czyścić w przypadku stwierdzenia ich zabrudzenia przy pomocy odkurzacza.

 



KONTAKT wyślij zapytanie ofertowe

Jeven

E-mail: biuro@jeven.pl

Tel: +48 61 661 02 95
Adres:
Złotowska 65
60-184 Poznań

Huba Control - Przetworniki przepływu powietrza dla klimatyzacji i wentylacji serii 679
Nowa norma ISO 16890 zastąpi normę EN 7792012

Katalog firm

Programy doboru

Aktualności