Okapy kuchenne - zasady higieny Jeven

Czyszczenie filtrów tłuszczowych oraz przegród na skropliny

Częstotliwość czyszczenia filtrów tłuszczowych i przegród na skropliny zależy od stopnia eksploatacji kuchni. Generalnie filtry należy myć, gdy są brudne, mając na uwadze ich wydajność. Częstotliwość ich czyszczenia może odbywać się nawet co kilka dni przy bardzo intensywnej eksploatacji urządzeń technologicznych kuchni. Kasely filtra cyklonowego powinno się wysunąć z prowadnicy kasety filtra, jeden za drugim. Tłuszcz w postaci płynnej, powinien zostać wylany z filtrów. Filtry należy odwrócić tak aby zebrany tłuszcz z zanieczyszczeniami mógł łatwo wypłynąć podczas opróżniania filtra. Filtry zaleca się myć w zmywarce, umieszczone w odwrotnej pozycji. Po umyciu, filtry należy wsunąć w prowadnice kasety filtra, na miejsce przeznaczenia. W filtrze Turbo Swing opróżnianie z tłuszczu odbywa się poprzez odkręcenie zaworu spustowego. Zaleca się demontaż osłony, tacy ociekowej raz na miesiąc i umycie ich w zmywarce. Obrotową płytę zaleca się demontować i myć raz na pół roku. Filtry siatkowe należy również wysunąć i umyć w zmywarce w przypadku stwierdzenia zabrudzenia. Filtry UV należy przetrzeć na sucho raz na 2 miesiące. Przegrody na skropliny okapu kondensacyjnego, zaleca się myć w zmywarce. Montaż i demontaż - zgodnie z informacją na poprzedniej stronie katalogu. Po umyciu umieścić przegrody w miejscu przeznaczenia.

 

 

Czyszczenie obudowy okapu

Obudowę okapu należy czyścić podczas sprzątania kuchni zgodnie z wymaganiami higieny. Do czyszczenia zalecany jest środek do mycia stali nierdzewnej, przeznaczony do stosowania w gastronomii. 

 

Bezpośrednie dysze obrotowe nawiewu powietrza

Nawiewnik powietrza, został wyposażony w dodatkowe, okrągłe, obrotowe dysze nawiewu powietrza, które znajdują się w dolnej części elementu nawiewu. Personel kuchni, zgodnie z zapotrzebowaniem, może sobie sam ustawić dysze wypływu powietrza, w dowolnie wybranym przez siebie kierunku. 

 

Czyszczenie nawiewników w okapie 

Nawiewniki w okapie należy czyścić podczas sprzątania kuchni, zgodnie z wymaganiami higieny (minimum 2 razy do roku). Nawiewniki, demontowane są poprzez uniesienie elementu w górę, z równoczesnym odciągnięciem jego dolnej części od okapu. Nawiewnik, można myć ręcznie lub w zmywarce, używając detergentu przeznaczonego do stosowania w gastronomii.

 

Czyszczenie przepustnic/tłumików Inno i Sava

Przepustnice/tłumiki Inno i Sava należy czyścić w przypadku stwierdzenia ich zabrudzenia przy pomocy odkurzacza.