Ciepłe powietrze przepływając przez nawilżane wodą wkłady celulozowe (filtry) o dużej powierzchni w klimatyzatorze ewaporacyjnym jest schładzane w naturalny sposób podczas zjawiska ewaporacji.
Parująca woda na wkładach celulozowych w naturalny sposób obniża temperaturę powietrza. Obniżenie temperatury jest tym większe, im jest wyższa temperatura i niższa wilgotność powietrza. Jednocześnie przepływające powietrze przez wkłady (filtry) jest oczyszczane z różnego rodzaju zanieczyszczeń jak: kurz, pyłki roślin itp. Wylatujące powietrze z klimatyzatora jest chłodne, czyste i świeże. W gorące i upalne dni klimatyzator ewaporacyjny obniża temperaturę powietrza o ok. 8-10°C.
Klimatyzatory ewaporacyjne (klimatyzery) są urządzeniami wentylacyjno- chłodzącymi o niewielkim zużyciu energii elektrycznej.
W porównaniu z tradycyjną klimatyzacją przyjmuje się, że klimatyzacja ewaporacyjna (adiabatyczna) jest tańsza w eksploatacji do 90%
Np. Tylko 1 kW dostarczonej energii elektrycznej dostarczonej do takiego klimatyzera można schłodzić kubaturę ok. 600 m3 (pow. 150-200m2)
Ewaporacyjne schładzacze powietrza mają zastosowanie wszędzie tam gdzie w krótkim czasie istnieje potrzeba schłodzenia powietrza niewielkim kosztem i równocześnie wentylacji pomieszczeń. Mogą to być np. hale produkcyjne, magazynowe, namiotowe, sportowe, sortownie, warsztaty i salony samochodowe, centra ogrodnicze, serwerownie, sale konferencyjne, piekarnie, chlewnie, pralnie.
Schładzarki ewaporacyjne można instalować również jako tzw. „wyspy chłodu” do schładzania i wentylowania wydzielonych obszarów np. wydzielonych miejsc pracy w pobliżu urządzeń wydzielających duże ilości ciepła.
Klimatyzatory ewaporacyjne (schładzacze adiabatyczne):
Szacuje się, że na Zachodzie istnieje 20 milionów ewporacyjnych-wyparnych systemów chłodzenia. Nie wykazano dotychczas żadnego udokumentowanego przypadku Legionellozy związanego z ewaporacyjnymi systemami chłodzenia.
Temperatura wody krążącej w klimatyzatorze wyparnym jest zbliżona do temperatury termometru mokrego powietrza przechodzącego przez filtry. W praktyce oznacza to, że w klimacie umiarkowanym temperatura wody rzadko przekracza 23°C nawet, gdy temperatura powietrza jest powyżej 30°C W nielicznych przypadkach pozostaje powyżej tej temperatury tylko na kilka godzin.
Powszechnie uważa się, że legionella nie stwarza zagrożenia w wodzie o temperaturze poniżej 23°C