Gazy do pakowania żywności Freshline® MAP

Najnowocześniejsza technologia pakowania, spełniającą normy Unii Europejskiej

Zgodnie z prawem Unii Europejskiej, gazy używane do pakowania żywności w tzw. atmosferze MAP (z ang. Modified Atmosphere Packaging), uznawane są za żywność. Dlatego muszą spełniać wszelkie normy bezpieczeństwa, higieny i oznakowania, przewidziane przez unijne ustawodawstwo dla produktów spożywczych. Gazy Air Products z linii Freshline® MAP spełniają najwyższe europejskie i światowe normy.

Technologie umożliwiające długotrwałe przechowywanie żywności

 Wśród różnorodnych technologii pozwalających na długotrwałe przechowywanie żywności, jedną z najczęściej wykorzystywanych przez przemysł spożywczy jest pakowanie w atmosferze modyfikowanej przy użyciu gazów MAP. W przeciwieństwie do chemicznych konserwantów, technologia ta jest całkowicie bezpieczna. Podstawą mieszanek gazowych wykorzystywanych do pakowania żywności są tlen, dwutlenek węgla oraz azot, a więc nieszkodliwe dla zdrowia gazy będące składnikami powietrza którym oddychamy. Specjalny zawór stosowany w butlach linii Freshline® zapobiega przedostawaniu się do wnętrza jakichkolwiek zanieczyszczeń. Proporcje gazów w mieszaninie są dostosowywane do rodzaju pakowanego produktu. Taki sposób pakowania żywości pozwala na zachowanie walorów smakowych, zapachowych, odżywczych oraz wyglądu świeżych produktów. Ponadto umożliwia nawet kilkakrotne wydłużenie terminu ich przydatności do spożycia.

Początkowe a współczesne pakowanie w atmosferze modyfikowanej

Pakowanie w atmosferze modyfikowanej było wykorzystywane już w latach 30-tych XX wieku, kiedy dzięki mieszankom gazowym transportowano australijską wołowinę do Wielkiej Brytanii. Obecnie technologię MAP wykorzystuje się także m.in. do pakowania drobiu, warzyw i owoców, drobnych przekąsek, kawy, a nawet produktów tak nietrwałych, jak ryby i owoce morza.

W Kędzierzynie-Koźlu działa nowoczesny zakład napełniania butli gazami technicznymi, w tym także gazami MAP z linii Freshline®. Całkowicie skomputeryzowane 4 linie napełniania butli pozwalają na kontrolę jakości podczas całego procesu. Zakład w Kędzierzynie posiada system monitoringu (tzw. traceability system), pozwalający na identyfikację butli z danej partii na każdym etapie produkcji, dystrybucji i logistyki. Charakterystyczny fioletowy kolor butli, certyfikat zgodności oraz precyzyjne nazewnictwo pozwalają na szybką identyfikację każdej butli z gazem Freshline®.

System monitoringu butli

System monitoringu butli ma szczególne znaczenie w przypadku butli z gazami MAP, ponieważ jest to wymóg dopuszczający do produkcji żywności w Unii Europejskiej, określony w dyrektywie 178/2002/EC.

Innowacyjna butla

We 2012 roku firma Air Products wprowadziła na polski rynek innowacyjną butlę Freshline® Plus z powłoką antybakteryjną, wewnętrznym filtrem oraz zaworem resztkowego ciśnienia (RPV), która zapewnia producentom żywności higieniczne i bezpieczne pakowanie produktów spożywczych w atmosferze modyfikowanej (MAP). Butla jest pokryta powłoką posiadającą właściwości przeciwbakteryjne, co pozwala zminimalizować ryzyko zanieczyszczenia żywności podczas jej pakowania. Nowoczesna powłoka, którą pokryto butlę Freshline® Plus, zapewnia warstwę ochronną powstrzymującą rozwój drobnoustrojów na jej powierzchni. Ponadto butla ta została pokryta udoskonaloną powłoką antykorozyjną, która wydłuża czas jej użytkowania. Jest ona także wyposażona w unikalny zintegrowany filtr antybakteryjny 0,2 mikrona, zapewniający czystość gazu oraz zawór resztkowego ciśnienia (RPV), zapobiegający wprowadzaniu do środka zanieczyszczeń ze środowiska zewnętrznego.