Air Products: Nowoczesne i skuteczne systemy kriogenicznego zamrażania i schładzania żywności oraz bogata gama czynników chłodniczych

W Polsce obserwuje się stale rosnący popyt na mrożoną żywność, który podyktowany jest zmieniającym się stylem życia i oczekiwaniami konsumentów. Aby móc sprostać potrzebom odbiorców, producenci poszukują przystępnych cenowo i wielofunkcyjnych rozwiązań, które mogliby stosować w niejednym procesie produkcji. Z pomocą przychodzi im szeroka oferta nowoczesnych systemów kriogenicznego zamrażania żywności firmy Air Products, które pomagają skutecznie i efektywnie mrozić oraz schładzać różne produkty.

 

Pomimo, iż niektórzy producenci wciąż stosują tradycyjne mechaniczne tunele zamrażalnicze, to w procesach produkcji żywności coraz częściej wykorzystuje się systemy kriogenicznego zamrażania. Są one elastyczne w zastosowaniu, toteż umożliwiają producentom żywności wprowadzenie na rynek nowych produktów mrożonych. Dzięki bezpośredniemu natryskiwaniu na żywność ciekłego azotu o temperaturze -196 stopni Celsjusza, tunele do zamrażania kriogenicznego umożliwiają szybkie i wysokiej jakości mrożenie. Ponadto tunele zamrażalnicze pozwalają na redukcję wilgoci, zmniejszają straty produktu (ususzkę) w trakcie mrożenia oraz minimalizują zmiany w kolorze, smaku, strukturze i wyglądzie wyrobów. Dodatkową zaletą tych urządzeń jest fakt, iż można je łatwo i szybko czyścić. Producenci mrożonej żywności mogą również zminimalizować nakłady finansowe potrzebne do odpowiedniego wyposażenia linii produkcyjnej, gdyż tunele do zamrażania kriogenicznego są dostępne w dzierżawie.

 

Proste i szybkie zamrażanie niewielkich ilości produktów

Nowy tunel zamrażalniczy Freshline® QS firmy Air Products to idealne rozwiązanie dla firm rozpoczynających działalność w zakresie mrożenia i schładzania niewielkich ilości produktów. Pozwala szybko uruchomić linię zamrażania wysokiej jakości produktów przy minimalnych nakładach inwestycyjnych. W tunelu można w łatwy sposób mrozić oraz schładzać różne produkty spożywcze. Dzięki zautomatyzowanemu systemowi kontroli, który zapamiętuje ustawienia dotyczące przetwarzania konkretnych produktów, czas produkcji ulega skróceniu do zaledwie kilku minut. Szybkie mrożenie przyczynia się nie tylko do uzyskiwania większej ilości zamrożonej żywności w jednostce czasu, ale także do podniesienia jakości zamrożonych produktów. W trakcie szybkiego zamrażania, w produktach spożywczych rozwijają się mniejsze kryształy lodu, dzięki czemu nie dochodzi do znacznego uszkodzenia komórek w strukturze produktów. Tunel zamrażalniczy Freshline QS posiada łatwy w użyciu, zautomatyzowany system kontroli, który zapamiętuje ustawienia dotyczące przetwarzania konkretnych produktów spożywczych. Pozwala to zaoszczędzić czas oraz zmniejszyć ilość pracowników obsługujących to urządzenie. Ponadto innowacyjna konstrukcja tunelu obejmuje otwarty i łatwy dostęp do jego wewnętrznych części. Dzięki temu można go sprawnie czyścić, zachowując zgodność procesu mrożenia z przepisami BHP. Dodatkowo tunel zamrażalniczy Freshline QS charakteryzuje się prostą budową i posiada mniej ruchomych części niż tradycyjne tunele kriogeniczne, więc wymaga mniej prac konserwacyjnych. Możliwość szybkiej i łatwej integracji tunelu z nową lub istniejącą linią produkcyjną jest ważną zaletą tego rozwiązania.

 

 

Elastyczność produkcji mrożonej żywności dzięki tunelom zamrażalniczym typu „dwa w jednym”

Aby sprostać zwiększonemu zapotrzebowaniu producentów na rozwiązania do mrożenia kriogenicznego o dużej elastyczności, opracowano i wprowadzono na rynek tunele zamrażalnicze łączące dwa systemy zamrażania żywności w jednym urządzeniu. Przykładem takiego rozwiązania jest skonstruowany przez Air Products unikalny tunel do głębokiego zamrażania Freshline® DM, który umożliwia szybkie i łatwe przełączanie się z szybkiego zamrażania pojedynczych małych elementów metodą IQF (indywidualne szybkie zamrażanie) na mrożenie innych produktów (non-IQF). Pozwala on na mrożenie metodą IQF w tempie aż do 1 800 kg na godzinę niewielkich porcji żywności, takich jak: owoce miękkie, kawałki warzyw, kurczaka, mięsa, drobne porcje ryb i owoców morza. W razie potrzeby system ten pozwala także na łatwe i szybkie przestawienie produkcji w ramach tego samego urządzenia na mrożenie typu non-IQF innych, większych produktów np. filetów rybnych. Dzięki temu producenci mogą łatwiej dostosowywać się do zmieniających się potrzeb konsumentów oraz wymagań rynku. To wyjątkowe rozwiązanie pozwala producentom na oszczędność czasu i kapitału oraz na podniesienie jakości produktów zamrażanych pojedynczo. W wyniku szybkiego zamrażania żywności zmniejsza się rozmiar powstających w procesie produkcji kryształków lodu, dzięki czemu możliwe jest zmniejszenie strat wagowych produktów spowodowanych utratą wody podczas procesu ich mrożenia oraz rozmrażania. Tak zamrożone wyroby zachowują w pełni swój smak, kształt oraz nie sklejają się.


 

Schładzanie ciekłym azotem gwarancją wysokiej jakości mrożonych produktów

Urządzenia mieszające składniki, np. mięso, wytwarzają dużą ilość ciepła, co sprawia, że późniejsze formowanie produktów może być utrudnione. Podczas mieszania i formowania schładzanych wyrobów warto zastosować technologię Air Products do wstrzykiwania ciekłego azotu Freshline® LIN-IS. Wstrzykiwanie ciekłego azotu do mięsa podczas jego mieszania pozwala skutecznie kontrolować temperaturę produktu na poziomie 2oC. Poprawia także jakość mieszanych składników, gdyż tłuszcz nie ulega rozbiciu, dzięki czemu finalny produkt jest właściwie uformowany. Takie rozwiązanie jest wydajne i gwarantuje wysoką jakość mrożonych produktów.


Szeroka gama czynników chłodniczych dostosowanych do różnych potrzeb

Firma Air Products oferuje także szeroki wybór bezpiecznych dla klimatu i środowiska czynników chłodniczych, które znajdują zastosowanie w klimatyzacji przemysłowej i przyokiennej, autoklimatyzacji oraz chłodnictwie. Air Products dostarcza czynniki chłodnicze: R23, R134a, R404a, R407c, R410, R507 i R152a w butlach o pojemnościach od 12 do 60 litrów.