Pompa Aquarea od Panasonic w restauracji Carluccio's

W nowo powstałej restauracji firma Carluccio's postanowiła zastosować nowoczesne systemy grzewcze, mające na celu pozyskanie energii cieplnej jak najniższym kosztem i redukując do minimum emisję CO2. Podjęty cel zrealizowano dzięki zastosowaniu pompy ciepła Aquarea T-CAP od Panasonic.



Sieć restauracji powstała prawie 20 lat temu w Londynie, przez lata rozwijając nie tylko swoją markę, ale też starając się jak najmniej wpływać na środowisko. Firma brała też czynny udział we współtworzeniu Sustainable Restaurant Association, której głównym celem jest zrównoważenie rozwoju branży restauracyjnej. W związku z otwarciem nowej restauracji położonej w Sheffield firma dążyła do zapewnienia najwyższej efektywności energetycznej lokalu. Podjęcie współpracy z firmą FWP Air Conditioning oraz dystrybutorem z branży klimatyzacyjnej Oceanair poskutkowało znalezieniem odpowiedniego rozwiązania, które zapewniło konieczną ilość c.w.u., jednocześnie obniżając do minimum zużycie energii i emisję CO2



Podjęto decyzję o instalacji pompy Aquarea T-CAP powietrze-woda o mocy 12 kW, wykorzystującej ciepło z zewnątrz do ogrzewania wody. Ogromną zaletą, wyróżniającą te pompy na rynku jest ich efektywność, która nie spada mimo ujemnych temperatur nawet do -15 °C, nie wykorzystując przy tym dodatkowej grzałki. Model cechuje łatwość montażu i intuicyjna w obsługa, a jego wrdożenie do zystemu wymaga jednynie przyłączenia do instalacji grzewczej i wodnej. Cały proces konwersji czyli przeniesienie ciepła z miejsca na miejsce, jest możliwe przez zastosowanie nowoczesnej technologii inwerterowej, podobnej do tej z lodówek domowych, dzięki której pompa z każdego 1kW energii elektrycznej produkuje 4kW energii cieplnej W pozostałych restauracjach wykorzystywane są standardowe bojlery, porównano więc koszty z innej podobnej wymiarowo restauracji do tej z pompą Aquarea i jak się okazuje, koszty energii są cztery razy niższe.