Zasada działania przemysłowej wytwornicy lodu
Krótki film pokazujący zasadę działania przemysłowej wytwornicy lodu łuskowego firmy Geneglace.
Stały nieruchomy cylinder wytwornicy jest sercem produktów firmy Geneglace. Jego połączenie z instalacją chłodniczą nie wymaga stosowania dławicy. Cylinder jest zaizolowany z zewnątrz, aby 100% wydajności urządzenia chłodniczego była przeznaczana na zamrożenie lodu. Lód jest zamrażany na chromowanej gładkiej ściance wewnętrznej cylindra. Wymiana ciepła jest bezpośrednia i pozwala na 20% oszczędności energii. Frez porusza się z małą prędkością obrotów co wpływa na trwałość jego dwóch łożysk. Frez w kształcie śruby kruszy uformowaną warstwę lodu, a nie ścina. Dzięki temu nie ma potrzeby jego ostrzenia i ponownej regulacji w miarę zużywania. Obsługa wytwornicy lodu sprowadza się tylko do okresowej kontroli stanu urządzenia i do dodawania do dozownika soli, której śladowe ilości wspomagają proces kruszenia lodu.
https://www.youtube.com/embed/xW7d1zuehdQ?rel=0
Zalety wytwornic lodu firmy z nieruchomym bębnem:
- Najszerszy na rynku zakres urządzeń do produkcji technologicznego lodu łuskowego (do 50 ton);
- Nieruchomy bęben (cylinder) i brak uszczelnień całkowicie eliminuje ryzyko nieszczelności;
- Frez śrubowy nie wymaga okresowego ostrzenia i regulacji położenia względem cylindra;
- Urządzenia są przystosowane do pracy ciągłej, 24 godziny na dobę w przemyśle rybnym i mięsnym;
- Zastosowanie chromowanego, polerowanego i izolowanego bębna oraz produkcja lodu na wewnętrznej stronie płaszcza pozwala zredukować zużycie energii nawet to 20%;
- Minimalna ilość części ruchomych, brak skrobaków lub noży, brak uszczelnień gwarantuje bezproblemową pracę i minimalizuje koszty związane z bieżącą obsługą urządzeń;
- Dolna taca wody (zbiornik wody) wykonany ze stali nierdzewnej
- Pompa wody obiegowej, zawór regulacyjny wody (pływakowy)
Zalety lodu łuskowego (technologicznego):
- Duża powierzchnia łuski gwarantuje szybkie chłodzenie i utrzymanie stałej temperatury 0°C w czasie topnienia
- Lód jest suchy i przemrożony do temperatury -5°C przez co nie ulega zbryleniu i topnieniu po wyprodukowaniu;
- Przemrożenie lodu sprawia że daje się on magazynować w chłodni, transportować i pakować w worki;
- Lód po wyprodukowaniu jest suchy, całkowicie pozbawiony wilgoci