[ Zamknij ]

Nowe zasady dotyczące cookies
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów na stronie Polityka Prywatności.


rejestracja

Transport produktów spożywczych jedną z najtrudniejszych gałęzi logistyki – wyzwania stojące przed operatorami logistycznymi

Opublikowano: 13.12.2018

image

Transport (zarówno lądowy, jak i morski oraz powietrzny), jest wymagającą i skomplikowaną gałęzią biznesu. Obłożony jest wieloma regulacjami oraz zasadami przewozu towarów. Szczególnie trudny jest jednak transport produktów świeżych oraz mrożonych – wiąże się z koniecznością zachowania nieprzerwanego łańcucha chłodniczego. Co to oznacza dla przewoźników?

 

Urządzenia w chłodniczym łańcuchu dostaw

Na samym początku warto zwrócić uwagę na wszelkie urządzenia pojawiające się w całym łańcuchu dostaw w temperaturze kontrolowanej. Dotyczy to zarówno magazynu(chłodni), jak i samych środków transportu. Sprzęt ten ma nie tylko pozwolić na zachowanie idealnej temperatury (innej dla różnych produktów), ale także jak najbardziej ułatwić pracę, czyli załadunek i rozładunek – należy pamiętać, jak cenny w przypadku chłodniczego łańcucha dostaw jest czas i odporność na warunki zewnętrzne.

 

Zróżnicowanie temperatur, w których muszą być przechowywane produkty spożywcze

Choć w lodówce konsumenta zwykle żywność przechowywana jest w jednej, stałej temperaturze, to w chłodniczym łańcuchu dostaw żaden przewoźnik nie będzie mógł sobie na to pozwolić. Różnice są zauważalne, przykładowo w przypadku produktów mlecznych wymagania dotyczące temperatury wyglądają następująco:

  • Mleko pasteryzowane, świeży nabiał, masło: +6° C

  • Mleko sterylizowane UHT: warunki otoczenia, maksymalnie +25° C

  • Lody: maksymalnie do -22° C

  • Ser żółty i sery wędzone: +10° C.

 

Podobne różnice występują w przypadku każdej grupy produktów spożywczych. Szczególne obostrzenia dotyczą mrożonek, które muszą mieć zachowaną temperaturę przynajmniej -18° C podczas całego łańcucha chłodniczego.

 

Co chłodniczy łańcuch dostaw oznacza dla operatora logistycznego?

Przede wszystkim, jak już zostało wspomniane, zaopatrzenie się w cały sprzęt umożliwiający i ułatwiający przechowywanie oraz transport. Kluczowe są między innymi systemy monitorowania i zarządzania energią elektryczną, monitoring temperatury i wilgoci, zabezpieczenia i systemy przeciwpożarowe oraz systemy i urządzenia chłodnicze. Nie wolno zapominać także o pracownikach oraz zapewnieniu im specjalistycznej odzieży oraz obuwia.

 

Należy przy tym pamiętać o szczególnym ryzyku – nieprzystosowanie się do zasad obowiązujących w chłodniczym łańcuchu dostaw wiąże się ze stratami i koniecznością utylizacji zepsutych produktów spożywczych.

 

Jesteś producentem urządzeń oraz systemów wspierających chłodniczy łańcuch dostaw oraz transport produktów w temperaturze kontrolowanej? Nie może Cię zabraknąć na jedynych w Polsce targach chłodniczych łańcuchów dostaw – ColdChain Poland! Już dziś zapytaj o możliwość zaprezentowania swojej oferty ponad 7000 przedstawicielom branży spożywczej.

 

Oficjalna strona targów ColdChain Poland: https://coldchainpoland.pl



KONTAKT wyślij zapytanie ofertowe

Lentewenc

E-mail: info@coldchainpoland.pl

Tel: 574 707 201
Adres:
St. Wyszyńskiego 5/37
01-015 Warszawa

Relacja z III Konferencji CO2

Katalog firm

  • Tempcold

    Tempcold Sp.z o.o. Już od 40 lat świadczy usługi w dziedzinie klimatyzacji, w…
    Tempcold
  • Alfaco

    Firma Alfaco Polska Sp. z o.o. to widoący dystrybutor kompleksowych rozwiązań…
    Alfaco
  • Elitech Polska

    Firma Elitech założona w 1996 roku, specjalizuje się w produkcji produkt&oacu…
    Elitech Polska

Promocje

Polecamy