Skrobakowy wymiennik ciepła Contherm

Contherm - najlepszy wymiennik ciepła dla produktów spożywczych 

Atrakcyjne produkty żywnościowe pełnią ważną rolę we współczesnym życiu. Najważniejsze cechy takiego produktu to świeży smak, przyjemna konsystencja i jednocześnie atrakcyjna cena. Jest to wyzwaniem dla producentów żywności, szczególnie jeśli chodzi o produkty wykonane z delikatnych składników lub o konsystencji wymagającej specjalnego przetwarzania.

W skrobakowych wymiennikach ciepła, skrobaki zamocowane na obracającym się wale, w sposób ciągły usuwają ogrzewany/chłodzony produkt, z wewnętrznej powierzchni cylindra, na której zachodzi wymiana ciepła.

Wymienniki skrobakowe przeznaczone są do produktów lepkich i zawierających cząstki stałe, z reguły wrażliwych na nadmierne ogrzewanie/chłodzenie.

Zalety instalacji Contherm® w liniach przetwarzania w trybie ciągłym:

  • wprowadzenie produktu po stycznej do wymiennika zapewnia delikatną obróbkę w trakcie ogrzewania i schładzania produktów z dużą ilością cząstek, o wysokiej lepkości lub produktów wrażliwych na ogrzewanie,
  • praca skrobaków powoduje zachowanie odpowiedniej burzliwości przepływu, co wpływa na równomierne zachowanie wymiany ciepła i jednorodnej konsystencji,
  • zamknięty układ zapewnia oszczędność energii i zużycia mediów pomocniczych,
  • układ pozwala na pracę w trybie ciągłym, co w porównaniu z układami działającymi okresowo, umożliwia redukcję kosztów związanych z nakładem pracy ludzkiej i częstym myciem instalacji,
  • konstrukcja pionowa oraz hydrauliczny system podnoszenia umożliwia szybkie wyjmowanie wewnętrznego zespołu rotora w celu ułatwienia dokonywania przeglądu i konserwacji,
  • układ zamknięty maksymalizuje odzysk produktu, optymalizuje mycie na miejscu w systemie CIP i zmniejsza ryzyko wystąpienia zakażenia.