[ Zamknij ]
Nowe zasady dotyczące cookiesW ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów na stronie Polityka Prywatności.
Gęstość i lepkość wody
Opublikowano: 26.04.2022
W gospodarstwach domowych woda jest używana do celów sanitarno-bytowych. Jest również przekaźnikiem ciepła i może je pobierać, magazynować, i oddawać.
Gęstość i lepkość wody są właściwościami wody istotnymi przy badaniu zagadnień związanych z przepływami w instalacjach i urządzeniach cieplno-przepływowych. Stanowią jedne z danych niezbędnych do obliczeń z mechaniki płynów i są wykorzystywane głównie przez projektantów instalacji i urządzeń cieplno-przepływowych do ilościowego opisu zjawisk przepływowych zachodzących w urządzeniach i instalacjach.
Gęstość wody
Gęstość to stosunek masy do objętości, jaką dana masa zajmuje..png)
gdzie:
- m to masa [kg]
- V to objętość [m]3
Gęstość oznaczana jest zwykle łacińską literą d lub grecką literą ρ (rho). W międzynarodowym układzie miar SI jednostką gęstości jest [kg/m3], ale może być ona również określana w [kg/l] lub [g/m3]
W przypadku wody gęstość nie ma stałej wartości, a jej wielkość zależy od temperatury i ciśnienia.
Pod normalnym ciśnieniem atmosferycznym można określić gęstość wody dla danej temperatury, stosując poniższy wzór 1
.png)
gdzie:
- t to temperatura [K]
Na ogół gęstość płynów zmniejsza się wraz ze wzrostem temperatury, ale woda zachowuje się w tym przypadku anormalnie i największą gęstość osiąga w temperaturze 4 stopni Celsjusza.
Gęstość wody w zależności od temperatury
Poniżej przedstawiamy tabelę obrazującą gęstość wody dla określonych wartości temperatury przy normalnym ciśnieniu atmosferycznym o wartości 1013,25 [hPa]:
Gęstość wody w zależności od temperatury
Temperatura | Gęstość | Temperatura | Gęstość | Temperatura | Gęstość | Temperatura | Gęstość | Temperatura | Gęstość | Temperatura | Gęstość |
[oc] | [kg/m3] | [oc] | [kg/m3] | [oc] | [kg/m3] | [oc] | [kg/m3] | [oc] | [kg/m3] | [oc] | [kg/m3] |
-10 | 998,15 | 5 | 999,99 | 20 | 998,23 | 35 | 994,06 | 50 | 988,07 | 110 | 951 |
-9 | 998,43 | 6 | 999,97 | 21 | 998,02 | 36 | 993,71 | 51 | 987,61 | 120 | 943,4 |
-8 | 998,69 | 7 | 999,93 | 22 | 997,8 | 37 | 993,36 | 52 | 987,15 | 130 | 935,2 |
-7 | 998,92 | 8 | 999,88 | 23 | 997,56 | 38 | 992,99 | 53 | 986,69 | 140 | 926,4 |
-6 | 999,12 | 9 | 999,81 | 24 | 997,32 | 39 | 992,63 | 54 | 986,21 | 150 | 917,3 |
-5 | 999,3 | 10 | 999,73 | 25 | 997,07 | 40 | 992,24 | 55 | 985,73 | 160 | 907,5 |
-4 | 999,45 | 11 | 999,63 | 26 | 996,81 | 41 | 991,86 | 60 | 983,24 | 170 | 897,3 |
-3 | 999,58 | 12 | 999,52 | 27 | 996,54 | 42 | 991,47 | 65 | 980,59 | 180 | 886,6 |
-2 | 999,7 | 13 | 999,4 | 28 | 996,26 | 43 | 991,07 | 70 | 977,81 | 190 | 875 |
-1 | 999,79 | 14 | 999,27 | 29 | 995,97 | 44 | 990,66 | 75 | 974,89 | 200 | 862,8 |
0 | 999,87 | 15 | 999,13 | 30 | 995,67 | 45 | 990,25 | 80 | 971,83 | 210 | 850 |
1 | 999,93 | 16 | 998,97 | 31 | 995,37 | 46 | 989,82 | 85 | 968,65 | 220 | 837 |
2 | 999,97 | 17 | 998,8 | 32 | 995,05 | 47 | 989,4 | 90 | 965,34 | 230 | 823 |
3 | 999,99 | 18 | 998,62 | 33 | 994,73 | 48 | 988,96 | 95 | 961,92 | 240 | 809 |
4 | 1000 | 19 | 998,43 | 34 | 994,4 | 49 | 988,52 | 100 | 958,38 | 250 | 794 |
W warunkach normalnych woda o temperaturze 4OC ma największą gęstość, która wynosi 1000 kg/m3, więc przyjmuje się, że 1 litr wody waży 1 kg.
Lepkość wody
Lepkość to kolejna, po gęstości, istotna właściwość płynów. Występuje ona tylko podczas ruchu względnego warstw płynu sąsiadujących ze sobą i zanika po jego ustaniu. Lepkość polega na powstawaniu naprężeń stycznych, które można traktować jako siły tarcia wewnętrznego, podczas przesuwania się po sobie z różnymi prędkościami warstw płynu o niewielkiej grubości. Lepkość stanowi opór przeciw płynięciu, więc im mniejsza lepkość, tym rzadsza i bardziej płynna jest ciecz. Pomiarów lepkości cieczy dokonuje się za pomocą lepkościomierzy (wiskozymetrów).Współczynnik lepkości dynamicznej
Lepkość dynamiczna, zwana również dynamicznym współczynnikiem lepkości, to miara lepkości płynu w przepływie z występującym gradientem prędkości. Oznaczana jest grecką literą μ (mi) i wyraża stosunek naprężeń ścinających do szybkości ścinania:
.png)
gdzie:
- τ to naprężenie ścinające [Pa],
- γ to szybkość ścinania [1/s]
Lepkość dynamiczna oznaczana jest grecką literą μ (mi), a jej jednostką w układzie SI jest [Pa·s] lub [kg /(m⋅s)].
Współczynnik lepkości kinematycznej (kinetycznej)
Lepkość kinetyczna (kinematyczna), zwana kinematycznym współczynnikiem lepkości, to iloraz lepkości dynamicznej przez gęstość:
.png)
gdzie:
- μ to lepkość dynamiczna [kg /(m⋅s)]
- ρ to gęstość [kg/m3]
Lepkość kinetyczna oznaczana jest grecką literą ν (ni), a jej jednostką w układzie SI jest [m2/s].
Lepkość płynów, w tym i wody, zależy od struktury ich cząsteczek i obrazuje wielkość sił, jakie muszą być przyłożone, aby wymusić przepływ. Wraz ze wzrostem temperatury w cieczach rośnie odległość między cząsteczkami, przez co maleje opór wewnętrzny przeciw płynięciu, a co za tym idzie, zmniejsza się ich lepkość.
Lepkość wody w zależności od temperatury
Poniżej przedstawiamy tabelę obrazującą lepkość dynamiczną wody dla określonych wartości temperatury:
Lepkośc wody w zależności od temperatury
Temperatura |
Lepkość
dynamiczna wody
|
Temperatura | Lepkość dynamiczna wody |
[oC] | 10-6 [kg/m.s] | [oC] | 10-6 [kg/m.s] |
0 | 1797 | 70 | 407 |
5 | 1518 | 80 | 357 |
10 | 1307 | 90 | 317 |
15 | 1140 | 100 | 284 |
20 | 1004 | 110 | 256 |
25 | 895 | 120 | 232 |
30 | 803 | 130 | 212 |
40 | 655 | 140 | 196 |
50 | 551 | 150 | 184 |
60 | 470 | 160 | 174 |
_______________________________
1Krystyna Jeżowiecka-Kabsch, Henryk Szewczyk, Mechanika płynów, Wrocław: Oficyna Wydawnicza Politechniki Wrocławskiej, 2001, s. 358
Opracowanie redakcja : (A.K.)
Materiał objęty prawem autorskim. Publikacja w części lub w całości wyłącznie za zgodą redakcji portalu www.klimatyzacja.pl
KONTAKT wyślij zapytanie ofertowe
Biuro Obsługi Klienta
E-mail: biuro@klimatyzacja.pl
WWW: www.klimatyzacja.pl
Tel: 661 426 616
Adres:
Morgowa 4
01-223 Łódź
01-223 Łódź
Katalog firm
Normy i przepisy
Rozporządzenia wykonawcze do ustawy F-Gazowej
Rozporządzenie Ministra Środowiska z dnia 19 stycznia 2016 r. w sprawieTrendy i nowości w zakresie urządzeń i przemysłowych
ColdTeam, jako firma, która od wielu lat profesjonalnie zajmuje się systemamiDetektory amoniaku w chłodniach i maszynowniach
Pomieszczenia wykorzystywane w chłodnictwie mimo określonego przeznaczenia i
Porady ekspertów
Daikin: Czym się różni ciepło jawne od utajonego?
W klimatyzacji znaczenie mają dwie formy ciepła: ciepło jawne, ciepłoDaikin: Co to jest transfer ciepła? - Daikin
Ciepło zawsze przepływa od cieplejszej substancji do chłodniejszej. SzybciejPrawo unijne wymaga dysponowania firmowym certyfikatem w
Obecnie w Polsce nie ma możliwości uzyskania pełnowartściowego certyfikatu
Copyright © 2005-2022 klimatyzacja.pl Sp. z o.o.. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Projekt strony www i CMS: Go3.pl © 2011