[ Zamknij ]

Nowe zasady dotyczące cookies
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów na stronie Polityka Prywatności.


rejestracja

Co to jest chłodzenie w gastronomii?

Opublikowano: 15.09.2022

image

Prowadzenie biznesu w sektorze gastronomii wymaga odpowiedniego przygotowania merytorycznego, a także sprzętowego. Właściciele takiej firmy muszą spełnić szereg wymagań prawnych oraz określone standardy w zakresie procesu technologicznego. Jednym z wykorzystywanych rozwiązań jest chłodzenie. Czym dokładnie jest chłodzenie w gastronomii i jakie urządzenia są wykorzystywane w tym obszarze? Sprawdź, co powinno się o tym wiedzieć.


Chłodzenie w gastronomii - definicja

Chłodzenie w gastronomii to jedna z technik wykorzystywanych w procesie produkcji, transportu, czy też przechowywania produktów spożywczych. Proces polega na obniżeniu temperatury wybranego produktu poniżej panującej temperatury otoczenia, a następnie utrzymywanie go w niej. Dzięki temu można zachować właściwości, walory i przydatność do spożycia danych towarów, które wymagają chłodzenia. Należy zachować przy tym szczególną ostrożność, ponieważ podczas chłodzenia temperatura nie może spaść poniżej temperatury zamarzania tkanek roślinnych i zwierzęcych. Wówczas mamy do czynienia z techniką zamrażania.




Jakie rozwiązania wykorzystuje się do chłodzenia?

Wyposażenie chłodnicze to profesjonalny sprzęt, który zapewnia wydajność i niską awaryjność. Każda usterka mogłaby prowadzić do strat finansowych z powodu uszkodzenia produktu. Właśnie dlatego przed zakupem urządzeń chłodniczych należy dokonać dokładnej analizy. W przypadku wątpliwości rekomenduje się kontakt ze specjalistami, którzy mogą pokierować klienta w tym obszarze. Na rynku znajdują się urządzenia chłodnicze i mroźnicze. To m.in.: stoły chłodnicze, zamrażarka, lodówki, chłodnie i inne urządzenia gastronomiczne.


Jak działają typowe urządzenia chłodnicze?

W klasycznym urządzeniu czynnik chłodniczy ulega sprężeniu, dzięki czemu wzrasta jego temperatura. Jednocześnie podgrzane powietrze jest wypychane z urządzenia, a do środka wtłacza się schłodzone do określonej temperatury powietrze. W ten sposób można utrzymać pożądaną wartość nawet w dłuższej perspektywie. W przypadku chłodzenia całych pomieszczeń, np. chłodni, wykorzystuje się dedykowany system chłodzenia, który składa się z kilku elementów i jego działanie można porównać z klasycznym klimatyzatorem.



Gdzie je się stosuje?

Urządzenia tego typu stosuje się w kilku branżach związanych z gastronomią. Dotyczy to m.in. sektora restauracyjnego. Ponadto urządzenia chłodnicze to podstawowe wyposażenie firm produkcyjnych, firm przetwórstwa żywności, czy podmiotów odpowiadających za transport produktów spożywczych. Zapraszamy do kontaktu, jeżeli interesują Was rozwiązania technologiczne wykorzystywane w procesie chłodzenia w gastronomii.


Pogłębiaj wiedzę, czytaj poradniki
Opracowanie redakcja : (Ł.G)
Materiał objęty prawem autorskim. Publikacja w części lub w całości wyłącznie za zgodą redakcji portalu www.klimatyzacja.pl



KONTAKT wyślij zapytanie ofertowe

Biuro Obsługi Klienta

E-mail: biuro@klimatyzacja.pl

Tel: 661 426 616
Adres:
Morgowa 4
01-223 Łódź

Katalog firm

Produkty

Co na forum