Co to jest chłodzenie w gastronomii?

Prowadzenie biznesu w sektorze gastronomii wymaga odpowiedniego przygotowania merytorycznego, a także sprzętowego. Właściciele takiej firmy muszą spełnić szereg wymagań prawnych oraz określone standardy w zakresie procesu technologicznego. Jednym z wykorzystywanych rozwiązań jest chłodzenie. Czym dokładnie jest chłodzenie w gastronomii i jakie urządzenia są wykorzystywane w tym obszarze? Sprawdź, co powinno się o tym wiedzieć.

Chłodnictwo w gastronomii — definicja

Chłodnictwo w gastronomii to jedna z technik wykorzystywanych w procesie produkcji, transportu, czy też przechowywania produktów spożywczych. Proces polega na obniżeniu temperatury wybranego produktu poniżej panującej temperatury otoczenia, a następnie utrzymywanie go w niej. Dzięki temu można zachować właściwości, walory i przydatność do spożycia danych towarów, które wymagają chłodzenia. Należy zachować przy tym szczególną ostrożność, ponieważ podczas chłodzenia temperatura nie może spaść poniżej temperatury zamarzania tkanek roślinnych i zwierzęcych. Wówczas mamy do czynienia z techniką zamrażania.

Jakie rozwiązania wykorzystuje się w chłodnictwie w gastronomii?

Wyposażenie chłodnicze to profesjonalny sprzęt, który zapewnia wydajność i niską awaryjność. Każda usterka mogłaby prowadzić do strat finansowych z powodu uszkodzenia produktu. Właśnie dlatego przed zakupem urządzeń chłodniczych należy dokonać dokładnej analizy. W przypadku wątpliwości rekomenduje się kontakt ze specjalistami, którzy mogą pokierować klienta w tym obszarze. Na rynku znajdują się urządzenia chłodnicze i mroźnicze. To m.in.: stoły chłodnicze, zamrażarka, lodówki, chłodnie i inne urządzenia gastronomiczne.

Jak działają typowe urządzenia chłodnicze w gastronomii?

W klasycznym urządzeniu czynnik chłodniczy ulega sprężeniu, dzięki czemu wzrasta jego temperatura. Jednocześnie podgrzane powietrze jest wypychane z urządzenia, a do środka wtłacza się schłodzone do określonej temperatury powietrze. W ten sposób można utrzymać pożądaną wartość nawet w dłuższej perspektywie. W przypadku chłodzenia całych pomieszczeń np. chłodni wykorzystuje się dedykowany system chłodzenia, który składa się z kilku elementów i jego działanie można porównać z klasycznym klimatyzatorem.

Gdzie w gastronomii stosuje się urządzenia chłodnicze?

Urządzenia tego typu stosuje się w kilku branżach związanych z gastronomią. Dotyczy to m.in. sektora restauracyjnego. Ponadto urządzenia chłodnicze to podstawowe wyposażenie firm produkcyjnych, firm przetwórstwa żywności, czy podmiotów odpowiadających za transport produktów spożywczych. Zapraszamy do kontaktu, jeżeli interesują Was rozwiązania technologiczne wykorzystywane w procesie chłodnictwa w gastronomii.

Najlepsze produkty w swoich kategoriach, wybrane na podstawie opinii ekspertów oraz ilości sprzedanych sztuk.

Pogłębiaj swoją wiedzę, czytaj poradniki

Opracowanie redakcja : (Ł.G)

Materiał objęty prawem autorskim. Publikacja w części lub w całości wyłącznie za zgodą redakcji portalu www.klimatyzacja.pl