Jak sama nazwa wskazuje, tego typu usługa wiąże się z transportowaniem określonej grupy produktów w warunkach obniżonej temperatury, które na etapie przewozu pozostaje niezmienne. Podmiot decydujący się przewozić tego typu towary, musi zagwarantować utrzymanie odpowiedniej temperatury i wilgotności w komorach chłodniczych. W tym celu wykorzystuje się m.in. kontenery chłodnicze wyposażone w system chłodzenia mechanicznego.
Znaczenie transportu chłodniczego jest niezwykle ważne zwłaszcza w przypadku produktów spożywczych, które mogą psuć się na skutek działania nieodpowiedniej temperatury. Do tego typu artykułów spożywczych zaliczane są m.in.: nabiały, jaja, mięsa, warzywa, owoce, produkty gotowe i garmażeryjne oraz wiele więcej. Brak ciągłości ich chłodzenia prowadzi do powstawania groźnych dla konsumentów bakterii i może powodować poważne problemy zdrowotne. Same produkty mogą utracić przydatność do spożycia, co prowadzi nie tylko do strat finansowych, ale także wizerunkowych producenta i dostawcy. Właśnie dlatego odpowiedni transport żywności ma znaczenie. W tym sektorze nie ma miejsca nawet na najmniejsze błędy.
W transporcie chłodniczym najważniejsze jest korzystanie z pełni sprawnych urządzeń chłodniczych. Dzięki temu można zadbać o utrzymanie odpowiedniej temperatury podczas przewożenia produktów. Zachowują wówczas swoje właściwości i formę oraz mogą być dalej dystrybuowane. Jeżeli postawisz na wadliwy sprzęt, to wzrośnie ryzyko ewentualnych usterek i strat. Ponadto w transporcie chłodniczym liczy się czas, dlatego powinien on być przeprowadzany możliwie szybko, jednak z zachowaniem najwyższych standardów bezpieczeństwa. Postaw na renomowane urządzenia i regularne przeglądy, a Twój sprzęt chłodniczy będzie działał bez zarzutu.
Pogłębiaj swoją wiedzę, czytaj poradniki
Opracowanie redakcja : (Ł.G)
Materiał objęty prawem autorskim. Publikacja w części lub w całości wyłącznie za zgodą redakcji portalu www.klimatyzacja.pl