Chłodnice Alfa Laval przeznaczone są do stosowania w różnorodnych procesach, od zamrażania i przechowywania żywności pakowanej, przez chłodzenie w rzeźniach, przetwórniach ryb i mięsa, po utrzymywanie odpowiednich warunków klimatycznych w pomieszczeniach przechowywania świeżej żywności i pracy personelu.
Alfa Laval jest obecnie wiodącym dostawcą wymienników ciepła na świecie. Specjalistyczna wiedza dotycząca procesów pozwoliła opracować typoszereg przemysłowych chłodnic powietrza Arctigo o wysokiej jakości wykonania, którego zadaniem jest zapewnienie optymalnej wydajności procesów, przy mniejszym zużyciu energii i niższych całkowitych kosztach użytkowania.
Modułowa konstrukcja chłodnic Arctigo, dostępnych 7 podstawowych modułów bloku lamelowego oraz długa lista opcji i wersji dodatkowych, oferują wiele możliwości konfiguracji i wybór najlepszego modelu w zależności od aplikacji, rodzaju czynnika chłodniczego i parametrów projektowych.
Jako jedne z nielicznych chłodnice Alfa Laval posiadają certyfikaty Eurovent.
Dobry układ chłodniczy odgrywa decydującą rolę przede wszystkim w procesach przechowywania i dalszego przetwarzania mięsa.
Różnorodne procesy przetwarzania, przechowywania i przygotowania zostały opracowane w celu utrzymania mięsa jako wartościowego produktu spożywczego. Główne cele szokowego schładzania tusz to zapobieganie zmianom w produkcie, utrzymanie higieny mięsa i minimalizacja utraty wagi.
Aby osiągnąć powyższe cele temperatura mięsa po uboju musi być obniżona do +7°C, w sposób ciągły. W przypadku półtusz wieprzowych należy zagwarantować, że taka temperatura - wewnątrz tuszy - zostanie osiągnięta w ciągu 20 godzin, a w przypadku półtusz wołowych - w ciągu 48 godzin. W tych przypadkach prędkość powietrza powinna wynieść 2 - 3 m/sek. W przypadku drobiu rozporządzenie 2004/853 EC dla żywności pochodzenia zwierzęcego określa tę temperaturę na +4°C.
Dystrybucja magazynowa dotyczy szerokiej gamy towarów chłodzonych. Aby zapewnić, że produkty będą sprzedawane za najlepszą możliwą cenę, muszą być w idealnym stanie. Nie ma znaczenia, czy są one zapakowane czy nie, czy też przechowywane są w chłodni czy w mroźni.
Chłodnice do pomieszczeń roboczych są wykorzystywane tam, gdzie pracują ludzie przy schładzanych produktach. Temperatura tych produktów jest zwykle niższa niż temperatura otoczenia. Właściwa i stała temperatura przeznaczonych do przetworzenia produktów i optymalne warunki pracy mają wpływ na jakość pracy w strefie chłodzenia. Produkt jest przetwarzany w środowisku, które jest zwykle bogato wyposażone w źródła ciepła (ludzie, maszyny, oświetlenie).
Mając szeroki wybór dostępnych chłodnic powietrza i dokonując ich prawidłowego wyboru, możemy znacznie polepszyć jakość mrożenia, przy jednoczesnym ograniczaniu tworzenia kryształów lodu. Jak wielu użytkowników końcowych zauważyło, szybkie zamrażanie przy niskich kosztach oznacza świeższe produkty i wzrost rentowności operacyjnej.
Aby uczynić procesy produkcyjne bardziej wydajnymi i wybrać odpowiedni czas na sprzedaż produktów takich jak ryby, często przechowuje się je w stanie zamrożonym.
Duże ilości ryb są zamrażane i przechowywane w okresie kilkunastu dni, tygodni lub nawet miesięcy. Chociaż proces ten nie stwarza problemów w przypadku produktów pakowanych, to podczas przechowywania nieopakowanego produktu, należy tak dalece jak to możliwe ograniczyć ilość wilgoci ubywającej z produktu, aby zapewnić jego najwyższą jakość.
Do uzyskania najwyższej jakości wymagane jest precyzyjne utrzymanie określonej temperatury, gdyż wahania temperatury zmniejszają jakość. Chłodnice powietrza muszą być w stanie dostosować się do tej wysokiej wilgotności w pomieszczeniu i móc pracować przy jak najmniejszej liczbie cykli odszraniania. Przy wyborze materiału chłodnicy należy też uwzględnić sytuację, w której w pomieszczeniu obecne są czynniki agresywne lub korozyjne.