Meble chłodnicze są układami, od których zależy jakość żywności dostarczanej w sklepach. Współczesne meble chłodnicze nie tylko spełniają rolę urządzenia pozwalającego przechowywać towar w dobrym stanie, lecz mają również znaczenie marketingowe – ładnie wyglądający mebel, w którym istnieje możliwość zaprezentowania produktu przyciąga klienta. Jednym z efektów negatywnych pojawiających się w meblu chłodniczym jest tzw. szronienie. Niezależnie od sposobu przechowywania powinno dążyć się do tego, by żywność oraz elementy parowników nie były oszronione. Tym bardziej że wiele produktów zanim trafi na półki mebla chłodniczego, składowanych jest w sklepowych komorach chłodniczych w warunkach, w których szronienie dość często występuje. Faktem również jest notoryczna praktyka handlarzy związana z „odświeżaniem produktu” – np. mycie „produktów mięsnych” w wodzie z dodatkami chemicznymi przywracającymi pierwotny wygląd. Włożenie mokrego produktu na półkę mebla chłodniczego pogarsza parametry powietrza poprzez wzrost jego wilgotności – w efekcie pojawia się szron na żywności oraz na elementach parownika chłodniczego, powodując większe zużycie energii elektrycznej z uwagi na potrzebę zachowania odpowiednich warunków przechowalniczych. Przed projektantem mebla chłodniczego pojawia się ambitne zadanie związane już nie tylko z obniżeniem temperatury przechowywanego produktu, lecz również z taką obróbką powietrza w meblu chłodniczym, by produkty i parownik nie były narażone na szronienie, oraz dodatkowo by produkty nie ulegały nadmiernemu wysuszeniu. Ponadto wygląd mebla chłodniczego powinien charakteryzować się zachęcającym wyglądem.
Obieg powietrza w meblu chłodniczym
W obiegu naturalnym jak i w wymuszonym do obróbki powietrza doprowadzanego do przestrzeni chłodzonej stosuje się różne systemy obróbki powietrza, by zapobiec szronieniu żywności. Jedną z metod osuszania powietrza jest przepuszczanie powietrza świeżego przez dwa parowniki (parownik osuszający oraz parownik ochładzający – rys. 2.) co pozwala na skuteczne zwiększenie suchości powietrza dostarczanego do mebla chłodniczego. Takie suche powietrze posiada większą możliwość absorpcji wilgoci z żywności. Tym niemniej ponieważ powietrze w przestrzeni chłodzonej nie powinno nadmiernie wysuszać żywności, gdyż traci ona wówczas swoje walory smakowe, to w celu określenia wilgotności powietrza w przestrzeni chłodzonej coraz częściej wykorzystywane są higrostaty. Higrostaty pozwalają poprzez umiejętne sterowanie pracą wentylatora i/lub zasilaniem parownika osuszającego na osiąganie odpowiednich warunków wilgotności, by żywność mogła być długo i efektywnie przechowywana.