Po zbiorze warzywa i owoce ciągle żyją i dojrzewają. Pobierają z powietrza tlen wydzielając dwutlenek węgla, etylen. Jednocześnie zachodzi proces parowania i produkty wydzielając parę wodną tracą wilgotność, czyli zmniejsza się ich waga co ma proste przełożenie na straty finansowe ponoszone w trakcie przechowywania. W procesie dojrzewania wydziela się również pewna ilość ciepła zależna przede wszystkim od rodzaju owoców i temperatury otoczenia.
Zadaniem chłodni jest więc utrzymywanie produktu w odpowiedniej temperaturze i wilgotności, aby ograniczyć parowanie i wydzielanie ciepła. Jeżeli dodatkowo obniżymy zawartość tlenu (stosując system ULO, np. firmy Besseling) to tym samym ograniczymy proces oddychania, a warunki przechowywania będą optymalne i straty produktu ograniczone do minimum.
Zapamiętaj!
W celu utrzymania wysokiej jakości warzyw i owoców istotne jest, aby zaraz po zbiorach przechowywać je w optymalnej temperaturze i wilgotności (dla danego produktu) oraz zredukować do minimum oddychanie.
Generalnie stosowane są dwa rodzaje przechowywania owoców: krótko- i długoterminowe. Podczas krótkoterminowego przechowywania można przechowywać kilka produktów razem w stosunkowo wysokiej temperaturze. Długoterminowe przechowywanie, aby było skuteczne i efektywne musi spełniać szczególne wymagania odnośnie klimatyzacji i systemu chłodniczego. Zarówno temperatura jak i wilgotność powietrza muszą być odpowiednio dobrane do poszczególnych produktów.
Warto zauważyć, że im mniejsza różnica temperatur pomiędzy temperaturą w komorze a temperaturą czynnika chłodniczego, tym mniejsza ususzka i większa wilgotność względna powietrza. Różnica temperatur wynosząca 4o°C możliwa jest do uzyskania tylko przez zastosowanie elektronicznego zaworu rozprężnego.
Dla optymalnego przechowywania świeżych warzyw i owoców duże znaczenie ma odpowiednie wyznaczenie rozmiarów komory chłodniczej. Wydajność instalacji chłodniczej zależy od:
Wydajność chłodnicza jest określona przez ilość ciepła, które należy odebrać. Ciepło to jest wytwarzane przez generalnie wszystkie elementy znajdujące się w pomieszczeniu (patrz. schemat 1), takie jak: wentylator, personel, urządzenia, produkty, opakowanie czy oświetlenie. Do tego należy jeszcze dodać ciepło z wentylacji, przewodzenia drzwi, ścian, itp.
Komora powinna mieć kształt prostokąta, najlepiej w stosunku długości do szerokości 3:2. Zaleca się umieszczenie chłodnicy jak najdalej od drzwi komory. Wysokość komory zależy od wysokości stosu skrzyń. Dla prawidłowej cyrkulacji powietrza należy zachować wolną przestrzeń mierzoną od składowanego produktu do sufitu, która powinna wynosić co najmniej 10% wysokości pomieszczenia. Należy zachować odstęp pomiędzy górną krawędzią stosu i chłodnicą (ok. 20-30 cm).
Zasady te mogą ulegać pewnym modyfikacjom w przypadku komór z pochyłym stropem.
1. Zachowaj odstępy: 40 cm pomiędzy skrzyniami a ścianą, 3-5 cm pomiędzy skrzyniami. W ten sposób unikniesz powstawania przestrzeni bez cyrkulacji powietrza akumulujących ciepło.
2. Ustawianie skrzyń zacznij od rzędu bezpośrednio pod chłodnicą (nr 1, pkt 1) i wypełnij go na całej szerokości komory. Następne rzędy ustawiaj w kolejności jak na rysunku w pkt 1. Zapewni to równomierny przepływ powietrza przez całą objętość produktu.
3. Jeżeli nie ma dość produktu, aby wypełnić nawet pierwszy rząd pod chłodnicą na całej szerokości komory, należy uzupełnić go pustymi skrzyniami nakrytymi folią. W ten sposób wymusisz odpowiednią cyrkulację powietrza.
4. Rozładowanie komory wykonuj w odwrotnej kolejności.
Przy wyborze chłodnic należy zwrócić uwagę na kilka czynników ale bardzo ważne są:
Wszystkie chłodnice marki Helpman do przechowywania świeżych warzyw i owoców są wykonane w wersji dmuchającej przez blok (przepływ powietrza najpierw przez wentylator potem przez blok lamelowy).
Korzyści stosowania chłodnic Helpman:
Mocne strony chłodnic Helpman:
Czy ta sama jest konfiguracja rurek?
Stowarzyszenie Europejskich Producentów Wentylatorowych Urządzeń Chłodniczych i Klimatyzacyjnych, które wprowadziło program certyfikacji oparty na normach Unii Europejskiej (EN) dla wentylatorowych wymienników ciepła. Eurovent to niezależna organizacja. Poddaje ona urządzenia niezależnym testom w niezależnym laboratorium pod kątem zgodności różnych parametrów, takich jak, np: nominalna wydajność, pobór mocy wentylatorów, przepływ powietrza, powierzchnia wymiany ciepła, itp. z danymi technicznymi zawartymi w programach doboru oraz katalogach. Wszystkie produkty testowane są wg tych samych kryteriów, co umożliwia bezpośrednie porównanie różnych urządzeń.
Test Eurovent gwarantuje że urządzenie w rzeczywistości ma takie parametry, jak prezentowane w katalogu technicznym.