Air Products: Ciekły azot i wysoka jakość mrożonych produktów

Nowoczesna kriogenika wykorzystuje ciekły azot o bardzo niskiej temperaturze -196 stopni Celsjusza, który umożliwia znaczne obniżenie temperatury produktów spożywczych.


Dzięki temu czas mrożenia żywności można liczyć w minutach, a nie w godzinach, jak ma to miejsce w przypadku tradycyjnych systemów do mrożenia, które działają z zastosowaniem amoniaku czy freonu. Dzięki mrożeniu kriogenicznemu, producenci mogą szybciej zamrozić większa ilość żywności, ale także uzyskać o wiele lepszą jakość zamrożonych produktów. W trakcie szybkiego zamrażania, w produktach spożywczych rozwijają się mniejsze kryształy lodu, dzięki czemu nie dochodzi do znacznego uszkodzenia komórek w strukturze produktów.

W rezultacie produkty żywnościowe zachowują właściwą wilgotność, która nie tylko poprawia ich strukturę, kolor i smak, ale także oznacza mniejsze ubytki wagi spowodowane utratą wody. Kriogeniczne mrożenie oraz chłodzenie można stosować w przetwórstwie różnych produktów spożywczych, takich jak: mięso, drób, ryby, owoce morza, warzywa, owoce, makarony, nabiał, lody, produkty piekarnicze oraz dania gotowe.



Dzięki ciekłemu azotowi mrożona żywność zachowuje swoje walory.