Mała gastronomia, ale i średnia czy duża restauracja potrzebują systemu wentylacji. Lokale gastronomiczne mają specjalne, rygorystyczne wymogi w kwestii wymiany powietrza. Sprawny system cyrkulacji zapewnia komfort pracownikom oraz klientom. Dzięki wentylacji w restauracji pozbędziemy się zapachów, które powstają na skutek gotowania. Tłuste, ciężkie powietrze, pełne pary wodnej zastąpi świeże i czyste, którym przyjemnie się oddycha, a przede wszystkim jest zdrowe! Parametry powietrza powinny zapewnić bezpieczeństwo, komfort, dobre samopoczucie, a także powietrze pozbawione zanieczyszczeń czy zapachów. Wentylacja w restauracji gwarantuje zdrowy mikroklimat, czyli właściwy skład powietrza, temperaturę oraz wilgotność.
Sercem restauracji jest kuchnia. A do pracy serca potrzebny jest tlen. Wentylacja kuchni jest więc kluczowa dla funkcjonowania restauracji. Planując system wymiany powietrza, musimy przede wszystkim określić zyski ciepła i wilgoci. A nie jest to proste. Wpływać może na nie wiele różnych czynników: zyski ciepła od ludzi (ilość pracowników), ale i od maszyn oraz urządzeń (np. grill, frytura, piec konwekcyjny), ciepło z pary wodnej od gotowania, ciepło od oświetlenia czy nasłonecznienia. Wilgoć w restauracji także powstaje w różny sposób. Oprócz wilgoci bytowej dochodzi jeszcze zmywanie oraz gotowanie. Istotna będzie także specyfika budynku – lokalizacja, nasłonecznienie, czas przebywania osób w pomieszczeniach, rodzaj pracy wykonywanej oraz jej intensywność. Kuchnia w lokalu gastronomicznym pełna jest intensywnych zapachów, ale i zanieczyszczeń powietrza. Dlatego niezbędne jest zapewnienie sprawnej wymiany powietrza, dzięki czemu zadbamy o warunki higieniczne i akustyczne. Zorganizowany ruch powietrza musi odbierać zbędne zyski ciepła oraz wilgoci, ale także zapachy. Tym samym musi zadbać o dostarczenie wymaganej ilości świeżego powietrza dla pracowników.
Warto zauważyć, że zapachy powstałe podczas przygotowywania posiłków nie będą wyczuwalne tylko w restauracyjnej kuchni. Pozostaje kwestia dyfuzji, a więc samorzutnego rozprzestrzeniania się substancji gazowych, w wyniku której zapach przemieszcza się i będzie wyczuwalny także w sali przeznaczonej dla gości restauracji.
Bez właściwej cyrkulacji powietrza restauracja, kawiarnia czy stołówka mogą nie zostać dopuszczone do użytku, a więc i do działania. W przypadku, gdy wentylacja będzie niedopracowana, mimo, że spełni wymogi, obniży komfort gości i pracowników. System wentylacji w lokalach gastronomicznych określony jest w Rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2012 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz. U. nr 75 poz. 690) (§ 147 – §154). Na podstawie tego rozporządzenia, które określane są podstawowe parametry związane z funkcjonowaniem wentylacji w danym budynku. Istotna jest także norma – PN-83/B-03430 „Wentylacja w budynkach mieszkalnych zamieszkania zbiorowego i użyteczności publicznej – Wymagania” (ze zmianę z 8 lutego 2000 normy PN-83/B-03430/Az3:2000). W przypadku restauracji potrzebne informacje znajdziemy w dziale “Budynki użyteczności publicznej”
Niewątpliwie należy spełnić określone wymagania. Minimalny poziom ilości powietrza wentylacyjnego wyznacza się na podstawie ilości osób, które będą przebywać w danym pomieszczeniu. (np. na kuchni, na sali restauracyjnej). Przyjmuje się, że na 1 osobę przypada 50 m3/h świeżego powietrza.
Wentylacja do restauracji może mieć różną postać – grawitacyjna lub mechaniczna. Dotyczy ona wszystkich pomieszczeń, jest zatem systemem połączonym.
Dla większych obiektów gastronomicznych (np. domy weselne) wybiera się je przede wszystkim wentylację nawiewno-wywiewną z odzyskiem ciepła na salach jadalnych.
Najczęściej wybieranym systemem wentylacji dla pomieszczeń gospodarczych, magazynów, holu czy toalet, jest wentylacja mechaniczna.
W kuchni restauracyjnej zaleca się system nawiewno-wywiewny. Wentylacja – niezmiennie – musi działać w sposób ciągły. W kuchniach gastronomicznych możemy wyróżnić 2 rodzaje wentylacji:
Nad większymi źródłami ciepła w kuchni montuje się okapy, które powinny być większe o ok. 20cm od obrysu urządzenia lub urządzeń, nad którymi okap zostaje umieszczony. Okapy mogą pracować w systemie wyciągowym lub nawiewno – wyciągowym.
Dzięki zastosowaniu odpowiedniej, adekwatnej do potrzeb wentylacji, unikniemy negatywnych skutków, do których zaliczymy:
Projekt wentylacji dla gastronomii to złożona sprawa, której nie powinniśmy lekceważyć. Warto postawić na firmę, która posiada wiedzę oraz doświadczenie, ponieważ dobrze zrobiony system wentylacji pozwoli nam zaoszczędzić pieniądze i stworzyć prawidłową instalację, która przetrwa lata. Równie istotny jest dobór odpowiednich urządzeń. Prawidłowy, precyzyjny montaż wykonany przez specjalistów będzie niezbędny.
Podsumowując – jeśli nasz projekt zostanie dobrze, a także wykonany unikniemy nieprzyjemnych sytuacji, a dzięki temu zapewnimy trwałość instalacji.