W dzisiejszych czasach klienci szukając restauracji i miejsca do spędzenia czasu, kierują się nie tylko posiłkami podawanymi w restauracji, ale i całą otoczka – wystrojem, obsługą, komfortem. Przy coraz większych zmianach klimatycznych i upalnych letnich miesiącach większość klientów wybiera miejsca, gdzie właściciel restauracji dba również o ich strefę komfortu termicznego, a zapewnienie jej w lokalach gastronomicznych do najłatwiejszych nie należy.
Strefy w restauracji
Restauracja składa się zazwyczaj z kilku pomieszczeń o różnych parametrach, których odpowiednie określenie pozwoli dobrać urządzenia dostosowane do naszych potrzeb.
Do podstawowych parametrów, które musimy określić dla wszystkich pomieszczeń należą:
Następnie warto podzielić restaurację na strefy pod względem potrzeb m.in.
Patrząc na różnorodną specyfikę stref warto zainwestować w projekt, który zapewni nam optymalny układ urządzeń.
Specyfika strefy kuchennej
Jakość powietrza w kuchni zależy w dużej mierze od zysków ciepła i wilgoci. Zobaczmy skąd się biorą.
Główne źródła ciepła:
Główne źródła wilgoci:
Za optymalne warunki pracy w kuchni uznaje się wilgotność powietrza wewnętrznego równą 40%, temperaturę w przedziale 20-22oC i prędkość powietrza 0,2-0,3m/s. Takie warunki wpływają na lepszą wydajność pracy, komfort cieplny i samopoczucie pracowników. Dla kuchni zazwyczaj poleca się system wentylacyjno-klimatyzacyjny mechaniczny nawiewno-wywiewny lub klimatyzatory kasetonowe w systemie VRF ze zmienną ilością strumienia powietrza w zależności od potrzeb.
Jakie systemy kanalizacji możemy zastosować?
Kryteria doboru:
Pogłębiaj swoją wiedzę, czytaj poradniki
Opracowanie: (WW) Materiał objęty prawem autorskim. Publikacja w części lub w całości wyłącznie za zgodą redakcji portalu www.klimatyzacja.pl