Klimatyzacja w restauracji

W dzisiejszych czasach klienci szukając restauracji i miejsca do spędzenia czasu, kierują się nie tylko posiłkami podawanymi w restauracji, ale i całą otoczka – wystrojem, obsługą, komfortem. Przy coraz większych zmianach klimatycznych i upalnych letnich miesiącach większość klientów wybiera miejsca, gdzie właściciel restauracji dba również o ich strefę komfortu termicznego, a zapewnienie jej w lokalach gastronomicznych do najłatwiejszych nie należy.

Strefy w restauracji

Restauracja składa się zazwyczaj z kilku pomieszczeń o różnych parametrach, których odpowiednie określenie pozwoli dobrać urządzenia dostosowane do naszych potrzeb.

Do podstawowych parametrów, które musimy określić dla wszystkich pomieszczeń należą:

  • wielkość i kubatura pomieszczenia,
  • powierzchnia okien, ich usytuowanie względem stron świata oraz rodzaj żaluzji,
  • liczba ludzi w pomieszczeniach,
  • zdefiniowanie urządzeń wydzielających ciepło.

Następnie warto podzielić restaurację na strefy pod względem potrzeb m.in.

  • kuchenną – duże ilości ciepła oddawane przez piece, duże ilości wydzielanych zapachów, wysoka wilgotność,
  • otwarte sale – ze zmienną ilością ludzi na sali,
  • specyficzne miejsca typu sale weselne z miejscami, gdzie ludzie bawiąc się generują duże ilości ciepła.

Patrząc na różnorodną specyfikę stref warto zainwestować w projekt, który zapewni nam optymalny układ urządzeń.

Specyfika strefy kuchennej

Jakość powietrza w kuchni zależy w dużej mierze od zysków ciepła i wilgoci. Zobaczmy skąd się biorą.

Główne źródła ciepła:

  • zyski ciepła od urządzeń,
  • zyski ciepła od pary wodnej z przygotowywanych dań,
  • zyski ciepła od oświetlenia,
  • zyski ciepła od ludzi – wysiłek od pracy,
  • zyski ciepła od nasłonecznienia.

Główne źródła wilgoci:

  • para wodna z gotowanych potraw,
  • zyski wilgoci od sekcji zmywania,
  • zysk wilgoci od ludzi – pocenie się, oddychanie.

Za optymalne warunki pracy w kuchni uznaje się wilgotność powietrza wewnętrznego równą 40%, temperaturę w przedziale 20-22oC i prędkość powietrza 0,2-0,3m/s. Takie warunki wpływają na lepszą wydajność pracy, komfort cieplny i samopoczucie pracowników. Dla kuchni zazwyczaj poleca się system wentylacyjno-klimatyzacyjny mechaniczny nawiewno-wywiewny lub klimatyzatory kasetonowe w systemie VRF ze zmienną ilością strumienia powietrza w zależności od potrzeb.


Jakie systemy kanalizacji możemy zastosować?

  • klimatyzatory kasetonowe,
  • klimatyzatory przypodłogowo-podsufitowe,
  • multisplit,
  • systemy VRF,
  • kanałowe.

Kryteria doboru:

  • dystrybucja powietrza – naszą klimatyzację musimy rozplanować tak by nawiew nie leciał bezpośrednio na użytkowników sali, a powietrze rozchodziło się równomiernie po lokalu,
  • akustyka – zadbajmy o to by nasz system nie generował hałasu zakłócającego relaks przy posiłku, nie zagłuszał rozmów,
  • skuteczne filtry – usuwające nieprzyjemne zapachy,
  • wygodne sterowanie – w zasięgu obsługi lokalu lub zautomatyzowane (istnieją dedykowane klimatyzator do restauracji z czujnikami sprawdzającymi ilość ludzi i dostosowującymi wydajność),
  • wygląd – klimatyzator może wtapiać się w tło lub być ozdobnym elementem podkreślającym styl pomieszczenia.


Pogłębiaj swoją wiedzę, czytaj poradniki

Opracowanie: (WW) Materiał objęty prawem autorskim. Publikacja w części lub w całości wyłącznie za zgodą redakcji portalu www.klimatyzacja.pl