Klimatyzacja do restauracji – komfort dla gości i personelu

Świadomość osób prowadzących restauracje i inne punkty gastronomiczne rośnie z roku na rok. Dzięki temu w wielu lokalach stosowanie klimatyzacji stało się już standardem. Wpływa to korzystnie zarówno na gości restauracji, jak i jej pracowników na sali oraz w kuchni. Warto zastanowić się nad tym, co przemawia za inwestycją w klimatyzację do lokalu gastronomicznego, która jest nieocenionym wsparciem dla wentylacji. 

Czy klimatyzacja w restauracji jest niezbędna?

Biorąc pod uwagę przepisy, klimatyzacja nie jest niezbędną instalacją w restauracji. Oznacza to, że punkty gastronomiczne nie mają obowiązku jej montażu. Przepisy wskazują tylko na instalację wentylacyjną oraz jej minimalną wydajność. Z drugiej strony jednak coraz więcej restauratorów decyduje się na inwestycję w klimatyzację, aby zadbać o utrzymanie wysokiej jakości powietrza w lokalu. Z naszego punktu widzenia, instalacja tego układu jest wręcz niezbędna, jeżeli chcesz zadbać o możliwie najlepsze doświadczenia swoich gości.

Klimatyzacja – jakie korzyści daje gościom restauracji?

Bez klientów restauracja nie będzie funkcjonowała. Właśnie dlatego tak ważne jest o zadbanie o ich potrzeby. Obejmuje to nie tylko wysoką jakość obsługi oraz smaczne dania. To także utrzymanie odpowiedniej jakości powietrza i mikroklimatu w lokalu. Zadaniem restauratora jest ograniczenie ryzyka przedostawania się zapachów z kuchni na salę restauracyjną oraz zadbanie o odpowiednią wilgotność i temperaturę powietrza. W praktyce oznacza to, że gościom nie powinno być ani za ciepło, ani za zimo. Dzięki temu poprawia się komfort spożywania posiłków. Wpływa to na doświadczenie klientów. Zadowoleni goście chętniej wrócą do Twojej restauracji oraz podzielą się dobrą opinią ze znajomymi. To jeden z ważnych aspektów budowania pozycji rynkowej i wizerunku. 

Klimatyzacja – jakie korzyści dla pracowników restauracji?

Oczywiście klimatyzacja w restauracji to także określone korzyści dla jej pracowników. Przede wszystkim poprawia to komfort codziennej pracy w trudnych warunkach, jakie panują zarówno na kuchni, jak i na sali. Praca w sektorze gastronomii wiąże się ze sporym stresem oraz z wysoką intensywnością. Dobrej jakości powietrze sprawi, że będzie bardziej komfortowa. Jednocześnie jako pracodawca zredukujesz ryzyko występowania jednostek chorobowych i łatwiej będzie utrzymać Ci załogę w dłuższej perspektywie. Przełoży się to na jej wydajność i wzrost rentowności prowadzonego przez Ciebie biznesu. Właśnie dlatego warto zainwestować w dobrej jakości klimatyzację.

Pogłębiaj swoją wiedzę, czytaj poradniki

Opracowanie redakcja : (Ł.G.)

Materiał objęty prawem autorskim. Publikacja w części lub w całości wyłącznie za zgodą redakcji portalu www.klimatyzacja.pl