Warunki przechowywania owoców i warzyw w chłodniach

Zgodnie z obowiązującymi przepisami owoce i warzywa powinny być przechowywane w chłodniach oraz w określonej temperaturze i wilgotności powietrza. Wszystko po to, aby zadbać o ich przydatność do spożycia, świeżość oraz nienaganny wygląd. Jakiekolwiek błędy w tym zakresie mogą powodować straty finansowe i zwiększać ryzyko spożycia zepsutych produktów. Sprawdźmy, jakie są warunki przechowywania owoców i warzyw w chłodniach.

Co wpływa na szczegółowe warunki przechowywania owoców i warzyw?

Co do zasady warzywa i owoce już na etapie zbiorów powinny być odpowiednio przechowywane. W tym celu stosuje się chłodnie, które pozwalają na regulowanie temperatury oraz poziomu wilgotności powietrza. Producent oraz dystrybutor powinni również zadbać o to, aby dokonywać regularnych pomiarów tych parametrów. Same owoce i warzywa dzielimy na: nietrwałe, średniotrwałe i trwałe. 

Szczegółowe warunki temperaturowe przechowywania owoców i warzyw w chłodniach zależą od kilku kluczowych czynników. Pod uwagę bierze się przede wszystkim:

  • odmianę warzyw i owoców;
  • warunki transportu produktów do chłodni;
  • przeprowadzane zabiegi agrotechniczne w trakcie zbiorów;
  • technikę zbiorów;
  • termin zbiorów;
  • zastosowanie chłodzenia wstępnego. 

 

Warto zapoznać się ze szczegółowymi warunkami dla danego rodzaju owoców i warzyw, a następnie zadbać o ich spełnienie.

Jaka temperatura powinna panować w chłodni?

Jak już wspominano, temperatura różni się w zależności od rodzaju owoców i warzyw. Poniżej przedstawiono zakresy temperaturowe dla wybranych rodzajów:

  • owoce pestkowe i jagodowe - od -1 do +1 °C;
  • owoce ziarnkowe (np. jabłka i gruszki) - 0-4 °C;
  • owoce cytrusowe - 1,5-16°C;
  • ziemniaki - 2-4 °C;
  • kapusta - 0 °C

 

Niezwykle ważne jest przygotowywanie warzyw i owoców do przechowywania. To wstępne schładzanie. Produkty spożywcze schładza się w temperaturze 0°C i wilgotności względnej powietrza 95%. W zależności od gatunku proces ten trwa 18-48 godzin. Poszczególne warzywa mogą wymagać m.in. kąpieli w lodowatej wodzie, aby zwiększyć ich trwałość.

Jak prawidłowe przechowywanie owoców i warzyw wpływa na ich trwałość?

Przechowywanie owoców i warzyw w odpowiednich warunkach w chłodniach przekłada się na ich trwałość. Dzięki temu można zoptymalizować koszty produkcji, magazynowania i dystrybucji płodów rolnych. Osoby zaangażowane w ten proces powinny zapoznać się ze szczegółowymi przepisami sanitarnymi dla danych rodzajów owoców i warzyw, a następnie wypełniać je poprzez odpowiednie programowanie chłodni i monitorowanie jej parametrów. Dzięki temu owoce i warzywa zachowają swój smak, wygląd, właściwości zdrowotne oraz przydatność do spożycia nawet w dłuższej perspektywie.

Pogłębiaj swoją wiedzę, czytaj poradniki

Opracowanie redakcja : (Ł.G.)

Materiał objęty prawem autorskim. Publikacja w części lub w całości wyłącznie za zgodą redakcji portalu www.klimatyzacja.pl