Co do zasady warzywa i owoce już na etapie zbiorów powinny być odpowiednio przechowywane. W tym celu stosuje się chłodnie, które pozwalają na regulowanie temperatury oraz poziomu wilgotności powietrza. Producent oraz dystrybutor powinni również zadbać o to, aby dokonywać regularnych pomiarów tych parametrów. Same owoce i warzywa dzielimy na: nietrwałe, średniotrwałe i trwałe.
Szczegółowe warunki temperaturowe przechowywania owoców i warzyw w chłodniach zależą od kilku kluczowych czynników. Pod uwagę bierze się przede wszystkim:
Warto zapoznać się ze szczegółowymi warunkami dla danego rodzaju owoców i warzyw, a następnie zadbać o ich spełnienie.
Jak już wspominano, temperatura różni się w zależności od rodzaju owoców i warzyw. Poniżej przedstawiono zakresy temperaturowe dla wybranych rodzajów:
Niezwykle ważne jest przygotowywanie warzyw i owoców do przechowywania. To wstępne schładzanie. Produkty spożywcze schładza się w temperaturze 0°C i wilgotności względnej powietrza 95%. W zależności od gatunku proces ten trwa 18-48 godzin. Poszczególne warzywa mogą wymagać m.in. kąpieli w lodowatej wodzie, aby zwiększyć ich trwałość.
Przechowywanie owoców i warzyw w odpowiednich warunkach w chłodniach przekłada się na ich trwałość. Dzięki temu można zoptymalizować koszty produkcji, magazynowania i dystrybucji płodów rolnych. Osoby zaangażowane w ten proces powinny zapoznać się ze szczegółowymi przepisami sanitarnymi dla danych rodzajów owoców i warzyw, a następnie wypełniać je poprzez odpowiednie programowanie chłodni i monitorowanie jej parametrów. Dzięki temu owoce i warzywa zachowają swój smak, wygląd, właściwości zdrowotne oraz przydatność do spożycia nawet w dłuższej perspektywie.
Pogłębiaj swoją wiedzę, czytaj poradniki
Opracowanie redakcja : (Ł.G.)
Materiał objęty prawem autorskim. Publikacja w części lub w całości wyłącznie za zgodą redakcji portalu www.klimatyzacja.pl