Zastosowanie komór chłodniczych

Temperatura panująca w komorze chłodniczej ma ogromny wpływ na chemiczne i mikrobiologiczne procesy, które zachodzą w produktach – zachowuje stan świeżości bez zmiany zawartości składników odżywczych, smaku i koloru oraz spowalnia rozwój mikroorganizmów.

Im niższa temperatura panuje w danej komorze chłodniczej lub mroźniczej, tym bardziej spowolniony jest proces rozwoju drobnoustrojów, bakterii oraz przebieg reakcji chemicznych.

Komory chłodnicze to pomieszczenia o wszechstronnym zastosowaniu. Dedykowane są dla różnych sektorów i dziedzin przemysłu na całym świecie, jednak z uwagi na mechanizm działania, najczęściej wykorzystywane są w branżach spożywczych i gastronomicznych. Komory chłodnicze i mroźnicze znajdują zastosowanie w magazynach, hurtowniach oraz podczas transportu produktów spożywczych. Użytkowane są w hotelach i restauracjach, a także w centrach dystrybucyjnych, sklepach czy na stacjach benzynowych.

Świetnie sprawdzają się również w przemyśle przetwórczym tj. cukierniach, piekarniach, masarniach czy mleczarniach. Oprócz szerokiego zastosowania w powyższych branżach, komory chłodnicze eksploatowane są także w firmach, które specjalizują się w wykonywaniu badań technologicznych i naukowych oraz w przemyśle farmaceutycznym.

W zależności od przeznaczenia, mechanizm działania i parametry komór chłodniczych starannie i ściśle dopasowywane są do profilu działania firmy, a przede wszystkim do wymagań magazynowania danych produktów. Tym samym umożliwiają transport towarów, bezpieczne i jak najdłużej trwałe przechowywanie żywności, próbek i innych materiałów.