Niewystarczająca ilość przestrzeni do przechowywania produktów wymagających odpowiednich warunków termicznych to problem, z którym boryka się wiele firm na pewnym etapie swojej działalności. Szczególnie w branżach gastronomicznej i przetwórstwa spożywczego zwykłe meble chłodnicze z czasem zapewniają zbyt mało miejsca. Doskonałym rozwiązaniem tego problemu jest montaż chłodni. Co warto wiedzieć na ten temat? Odpowiadamy.
Opłacalność chłodni
To, co szczególnie ważne w przypadku komory chłodniczej to także niższe koszty utrzymania. Przechowywanie takiej samej ilości produktów jest tańsze w jednej chłodni niż w kilku mniejszych meblach. Wynika to głównie z mniejszego zapotrzebowania energetycznego komory chłodniczej.
Co więcej, chłodnie wyposażone są często w praktyczne systemy i alarmy. W przypadku wystąpienia awarii komora natychmiast o niej powiadomi, co pomoże zapobiec zepsuciu się towaru, a tym samym kosztownym stratom. To wszystko sprawia, że chłodnie są znacznie rozsądniejszym i bardziej opłacalnym wyborem niż meble chłodnicze, szczególnie w przypadku dużych zakładów.
Montaż chłodni – co warto wiedzieć? Na co zwrócić uwagę?
To i inne kwestie warto uwzględnić już na etapie planowania budowy, przed rozpoczęciem montażu chłodni. Istotna jest także wolna przestrzeń między zewnętrzną stroną izolacji komory chłodniczej i kolejną przegrodą budowlaną, która pozwoli ścianom swobodnie “oddychać”. By mieć pewność, że cała konstrukcja spełnia wszelkie standardy jakości i funkcjonalności, a montaż chłodni zostanie wykonany prawidłowo, warto więc skorzystać z usług profesjonalnej firmy.