Parowniki występują zarówno w samochodach, chłodniach żywności jak i klimatyzatorach domowych. Szczególnie istotne są one dla przetwórni, bowiem żadna instalacja przemysłowa w branży spożywczej nie może się obejść bez chłodnictwa.
W tym miejscu, czynnik chłodzący zawarty w instalacji zmienia swój stan skupienia. Przed przejściem przez parownik jest on sprężoną cieczą, natomiast w chłodnicy rozpręża się i paruje, odbierając ciepło z otoczenia. Innymi słowy, parownik jest elementem, który robi się chłodny i schładza powietrze wokół niego.
Zarówno towary jak i powietrze wewnątrz chłodni zawiera wilgoć. Wraz z ochładzaniem, para wodna skrapla się na chłodnicy, a jeśli ta ma temperaturę niższą niż 0 stopni Celcjusza, dochodzi do powstawania szronu, a następnie lodu. Szron, który po czasie zamienia się w grubszą warstwę lodu znacząco zmniejsza sprawność instalacji. W dobie wysokich cen energii, chłodnictwo jest mocno nastawione na zmniejszone zużycie prądu, dlatego stosuje się różne metody odszraniania: instaluje się grzałki, wykorzystuje się odpowiednie programy w sterownikach i zwiększa przestrzeń między lamelami. Dość jednak powiedzieć, że nawet drobny błąd w odszranianiu może okazać się katastrofalny.
Przy wyborze chłodnicy powinniśmy zwrócić na kilka jej elementów, które mają decydujący wpływ na późniejszą eksploatację urządzenia. Przede wszystkim, rozstaw lamel zależy od docelowych temperatur. Instalacje przemysłowe nastawione na przechowywanie świeżych produktów będą wykorzystywać chłodnice z lamelami o rozstawie poniżej 5 mm, zaś niższe temperatury wymuszają większe odległości. Spotyka się lamele rozstawione co kilkanaście milimetrów i więcej. Omawiane przez nas urządzenia chłodnicze są wyposażone w różnego rodzaje odszraniacze. Stosuje się systemy gazowe i grzałki elektryczne, ale dla temperatur powyżej 3 stopni Celsjusza mogą nie być w ogóle instalowane. Istotne są też parametry wentylatorów. Zazwyczaj są one zasilane prądem zmiennym, niektóre modele mają napięcie robocze 400V, podczas gdy mniejsze konstrukcje wykorzystują jednofazowe 230V. Im wyższa moc i średnica wentylatorów tym efektywniejszy przepływ powietrza ( a zatem większa moc chłodząca) ale i pobór energii. Nie wolno też zapominać o materiałach użytych do produkcji parownika. W chłodnictwie wykorzystuje się różne czynniki chłodzące. Przykładowo, amoniak zupełnie nie nadaje się do użytku w instalacjach wykonanych z przewodów miedzianych, ponieważ powoduje ich korozję. Są także uniwersalne czynniki, jak chociażby R-290, R-600a, R-1234yf i inne ziębniki HFO.
Na rynku istnieje wiele firm zajmujących się sprzedażą chłodnic. Nasi partnerzy, którzy zajmują się dystrybucją tych urządzeń do instalacji o różnej wielkości to:
● Avicold
● Popularna
● Schiessl
● Iglotech
● Rescold
Cały katalog dystrybutorów jest też dostępny na naszej mapie firm.
Jeśli posiadają już Państwo chłodnicę, agregat i inne elementy instalacji, pora zastanowić się nad wyborem serwisu oraz specjalisty, który pomoże w instalacji tych urządzeń. Samodzielny montaż oraz konfiguracja, choć z pewnością są możliwe, nie będą zadaniem prostym, a dodatkowo pojawia się duże ryzyko wystąpienia komplikacji. Warto także znać sprawdzonych serwisantów, którzy okażą się niezastąpieni w przypadku awarii sprzętu.
Możemy polecić m.in:
● Rescold
● Systherm
● Cool
Warto nadmienić, że zdecydowana większość dystrybutorów i serwisów chłodniczych pomaga w doborze odpowiednich elementów instalacji oraz tworzy całe projekty
Pogłębiaj swoją wiedzę, czytaj poradniki
Opracowanie redakcja [S.W].
Materiał objęty prawem autorskim. Publikacja w części lub w całości wyłącznie za zgodą redakcji.