Choć wiele osób myśli, że suchy lód jest podobny do tego, który występuje w naturalnych warunkach zimą, to jednak tak nie jest. Mianem suchego lodu określa się dwutlenek węgla, który przyjmuje postać stałą. Podstawowe cechy charakterystyczne tego produktu to temperatura utrzymująca się na poziomie -78,5°C, a także sublimacja przy ciśnieniu atmosferycznym. Oznacza to, że wówczas suchy lód zmienia postać stałą na gazową, czyli pominięta jest klasyczna faza ciekła. Wszystko dlatego, że suchy lód to dwutlenek węgla ulatnia się do atmosfery, a nie przyjmuje postać ciekłą charakterystyczną dla wody.
Suchy lód można wykorzystać na szeroką skalę. Łańcuch chłodniczy z jego użyciem jest przede wszystkim efektywny w zakresie kosztów i skuteczności, a także bezpieczny. Obecnie to popularna technika chłodnicza, która wykorzystywana jest m.in. w takich sektorach jak:
Suchy lód może być wykorzystywany do schładzania produktów spożywczych. Dzięki niemu możliwe jest schładzanie mięsa, szybkie zamrażanie, a także przygotowanie odpowiedniej temperatury magazynu i innych pomieszczeń. Ponadto suchy lód wykorzystywany jest do mrożenia produktów, a także w transporcie. Znajduje zastosowanie w m.in. rynek cateringowy, który przygotowane dania transportuje do klienta w higienicznych i bezpiecznych warunkach. Dzięki temu zachowują swoją jakość i nienaganny wygląd. Właśnie dlatego warto stosować suchy lód tam, gdzie jest to możliwe i opłacalne finansowo.
To coraz popularniejsza metoda czyszczenia. Z powodzeniem zastępuje ona klasyczne piaskowanie. Wówczas piasek lub drobinki szkła zastępowane są przez granulat suchego lodu, który jest bezpieczny dla wielu powierzchni oraz skuteczny w czyszczeniu. Ewentualne zaburzenia na rynku produkcji i dostaw suchego lodu mogą negatywnie wpłynąć na nasze codzienne funkcjonowanie. Przełoży się to na wzrost wartości produktów oraz trudności spowodowane ograniczonym przetwórstwem żywnościowym.
Pogłębiaj swoją wiedzę, czytaj poradniki
Opracowanie redakcja : (Ł.G)
Materiał objęty prawem autorskim. Publikacja w części lub w całości wyłącznie za zgodą redakcji portalu www.klimatyzacja.pl