Najlepsze urządzenia chłodnicze stosowane w domu

Podstawowym urządzeniem chłodniczym w naszych domach jest chłodziarko- zamrażarka zwana popularnie lodówką. W wielu domach można jeszcze spotkać dodatkowe zamrażarki. Natomiast coraz większą popularnością zaczynają się cieszyć specjalne pomieszczenia służące do przechowywania produktów żywnościowych jak domowe komory chłodnicze, czy winiarnie.


Jaki sprzęt chłodniczy warto wybrać do domu?

Profesjonalne urządzenia chłodnicze są niezbędne nie tylko w branży gastronomicznej, ale doskonale spełniają swoją funkcję jako elementy wyposażenia naszych domów. Głównym urządzeniem chłodniczym w każdym domu jest lodówka.

Lodówki

Wielkość lodówki powinna być dopasowana do ilości domowników oraz ilości miejsca, które możemy na nią przeznaczyć. Standardowe modele mają 60 cm szerokości i 60 cm głębokości, ale na rynku dostępne są także większe modele.

Do wyboru mamy lodówki wolnostojące i montowane w zabudowie mebli kuchennych. Lodówki do zabudowy są odpowiednio wentylowane, dzięki czemu możliwe jest ich zamknięcie w szafce. Mają one jednak nieco mniejszą pojemność niż lodówki wolnostojące o tych samych rozmiarach zewnętrznych. Nie mogą być również wyposażone w zewnętrzną kostkarkę do lodów, podajnik wody czy panel sterujący.

Typy lodówek

Wśród lodówek wolnostojących wyróżniamy:

  • jednodrzwiowe — zwykle bez zamrażalnika lub z niewielkim zamrażalnikiem z wewnętrznymi drzwiami,
  • dwudrzwiowe — czyli chłodziarko-zamrażarki z podziałem poziomym, w których większą przestrzeń stanowi chłodziarka, a mniejszą zamrażarka. Chłodziarka i zamrażarka znajdują się jedna nad drugą;
  • typu side by side — w której podział na chłodziarkę i zamrażarkę przebiega pionowo — po jednej, szerszej stronie, znajduje się lodówka, a po drugiej, węższej, zamrażarka. Takie chłodziarko-zamrażarki są również znacznie szersze od standardowych lodówek dwudrzwiowych;
  • typu french door — z umieszczoną na górze dużą chłodziarką z dwoma skrzydłami drzwiowymi w podziale pionowym (ze skrzydłem lewym i prawym), co zapewnia łatwy dostęp do każdej z półek i na całej ich szerokości. Dolny zamrażalnik stanowią natomiast 2 wygodne szuflady umieszczone jedna nad drugą (podział szuflad jest poziomy).
  • typu multidoor — z analogiczną chłodziarką jak w rozwiązaniach typy french door a dwuskrzydłowymi drzwiami w podziale pionowym. Dolna część urządzenia posiada jednak zamiast szuflad dwa skrzydła drzwiowe, umieszczone w takim samym pionowym podziale jak górne, ale pod każdym z nich może znajdować się inne rodzaj urządzenia. Na przykład w prawej części za drzwiami jest zamrażarka, a w lewej na przykład chłodziarka na wino, komora zero lub druga zamrażarka.

Na co zwrócić uwagę wybierając lodówkę?

Wybierając lodówkę, powinniśmy zwrócić uwagę na poniższe elementy:

  • poziom energooszczędności — im mniejsze zużycie prądu, tym lepiej, zwłaszcza że są to urządzenia pracujące niemal 24 godziny na dobę. Obecnie najwyższą klasę energetyczną A lub B ma zaledwie kilka, najnowocześniejszych modeli. Nieco większy wybór jest wśród urządzeń klasy C i D, a najwięcej agregatów jest dostępnych w kategoriach E i F;
  • głośność — czyli poziom hałasu emitowanego przez urządzenie, im mniejsze, tym lepiej. Najcichsze modele pracują z głośnością 33 dB, najgłośniejsze – 43 dB;
  • liczba agregatów — istotna w przypadku lodówko-zamrażarek, w których przy dwóch agregatach jest możliwość odłączenia jednego z nich (np. lodówki) bez wpływu na pracę drugiego (zamrażarki);
  • sposób sterowania — mechaniczny — przez pokrętło, elektroniczny — za pomocą panelu sterowania oraz zdalny — przy wykorzystaniu specjalnych aplikacji na smartfony;
  • dodatkowe udogodnienia — jak: kostkarka do lodu, dystrybutor wody, które wymagają podłączenia wody, a także minibarek, specjalne systemy chłodzenia, filtracji czy jonizacji powietrza, powłoki antybakteryjne, system NoFrost oraz specjalne schowki lub przestrzenie dedykowane odpowiednim produktom, zwiększające funkcjonalność lodówki. Najnowocześniejsze technologie umożliwiają nawet podgląd zawartości lodówki przy zamkniętych drzwiach, dzięki czemu unikamy niepotrzebnego otwierania lodówki, co przekłada się na zmniejszenie zużycia energii.

Zamrażarki

Zamrażarki zwykle stanowią jedną z części naszych chłodziarko-zamrażarek. Jednak w wielu domach, zwłaszcza tam, gdzie robione są duże zakupy lub właściciele dysponują własnymi sezonowymi zbiorami i istnieje potrzeba ich dłuższego przechowania, urządzenia tego typu mogą okazać się niewystarczające. W takich przypadkach dodatkowa zamrażarka doskonale spełni swoją rolę.

Typy zamrażarek

Asortyment zamrażarek stanowią zarówno modele do zabudowy, jak i wolnostojące, z tym że znacznie szersza oferta jest wśród modeli wolnostojących.

Typy zamrażarek:

  • zamrażarki szufladowe w których produkty układa się w wysuwanych szufladach, co jest rozwiązaniem najlepiej sprawdzającym się, gdy urządzenie umieszczone jest w ciągu szafek kuchennych, pod blatem;
  • zamrażarki skrzyniowe — otwierane od góry, w których produkty układa się w środku, na drucianych koszach. Takie zamrażarki sprawdzą się najlepiej, gdy mamy do przechowania dużo takich samych produktów. Ich zaletą jest również większa energooszczędność, bo podczas otwierania nie dochodzi do tak dużej ucieczki zimnego powietrza, jak w przypadku zamrażarek szufladowych.

Na co zwrócić uwagę wybierając zamrażarkę

Wybierając zamrażarkę, powinniśmy zwrócić uwagę na analogiczne parametry jak w przypadku lodówek, m.in. na:

  • poziom energooszczędności — im większy, tym bardziej oszczędne jest urządzenie;
  • poziom hałasu — im mniejszy, tym cichsza jest jego praca;
  • sposób sterowania — manualny, czy elektroniczny;
  • zdolność zamrażania — określającą ile kilogramów jest w stanie zamrozić urządzenie w ciągu doby;
  • dodatkowe udogodnienia — jak: ochrona przed bakteriami, sygnalizacja wzrostu temperatury, system NoFrost, czy kostkarka do lodu.

Chłodnie domowe

Chłodnie domowe to specjalnie wyizolowane pomieszczenia, w których utrzymywana jest w trybie ciągłym obniżona temperatura, co zapewnia świeżość i umożliwia długotrwałe przechowywanie żywności. Warunki temperaturowe powinny być dostosowane do rodzaju produktów, tak aby zwiększyć ich termin przydatności do spożycia:

  • dla warzyw, owoców czy serów idealna temperatura to od 0 do 4°C,
  • dla win — miedzy 12 a 14°C,
  • natomiast mięso, ryby, a także pokarmy przeznaczone do długotrwałego przechowywania powinny być zamrażane.


Chłodnie stosowane są głównie w przemyśle lub gastronomii (we wszelkiego rodzaju lokalach gastronomicznych, barach, restauracjach, przetwórniach), a także w rolnictwie, ale coraz częściej potrzeba przechowywania większych ilości produktów żywnościowych powstaje w gospodarstwach domowych. Idealnym miejscem na stworzenie chłodni domowej jest piwnica, choć można ją również zrealizować w dowolnym miejscu. Wystarczy wydzielić w domu odpowiednią przestrzeń i zadbać o jej właściwą izolację termiczną taką, która zabezpiecza otoczenie przed przenikaniem zimna. Dobra izolacja znacząco wpływa na ograniczenie naszych kosztów związanych z ogrzewaniem, a także pojawianiem się nadmiernej wilgoci na ścianach chłodni, co może przyczynić się do rozwoju chorobotwórczych grzybów i pleśni.


Do obniżenia temperatury w chłodni do poziomu około 8-14 °C najczęściej wykorzystuje się dobrej jakości klimatyzator (typu split, czy nawet prosty monoblok), który utrzymuje zadane warunki dzięki wbudowanemu termostatowi i wydajnemu systemowi cyrkulacji powietrza. Co więcej, odpowiednio dobrany klimatyzator jest w stanie zapewnić (lub ewentualnie skorygować) idealny poziom wilgoci we wnętrzu, co ma duże znaczenie w przechowywaniu win, czy serów. Do zapewnienia w pomieszczeniu chłodni niższych temperatur świetnie sprawdzi się chłodnica wyposażona w dodatkowy agregat. W takim przypadku najlepiej jednak powierzyć kwestie zaprojektowania, budowy i wyposażenia domowej chłodni profesjonalistom.

Winiarnie

Winiarnie są specyficznymi przykładami chłodni domowych. Ponieważ na smak wina ma wpływ nie tylko sam procesu produkcji, ale i warunki jego przechowywania, należy zatem zapewnić kolekcjom tego trunku optymalną temperaturę, wilgotność, a także odpowiedni poziom dostępu powietrza oraz zacienienia. Wzorowo zrealizowana winiarnia umożliwia:

  • efektowne wyeksponowanie butelek w poziomie — ważne jest, aby zatykający butelkę korek, był zanurzony w winie, bo to zapobiega wietrzeniu zawartości;
  • utrzymywanie temperatury w granicy 12-14°C; temperatura nie powinna też ulegać gwałtownym zmianom;
  • utrzymywanie wilgotności na poziomie miedzy 70 a 90% (w zależności od temperatury); niższa wilgotność może doprowadzić do wysuszenia korka, a wyższa do powstawania pleśni;
  • panowanie półmroku — czyli braku bezpośredniej ekspozycji wina na światło dzienne, z uwagi na to, że promieniowanie UV rozkłada substancje odpowiadające za jego smak.

Co warto wybrać i czym kierować się przy zakupie sprzętu chłodniczego ?

Dokonując wyboru sprzętu chłodniczego, należy wziąć pod uwagę przede wszystkim to, jakie produkty chcemy przechowywać, w jakiej ilości i przez jaki czas. To pozwoli nam oszacować, które dostępne na rynku rozwiązania najlepiej spełnią nasze potrzeby.

Przeanalizujmy, czy skorzystamy z zaproponowanych dodatkowych, nowoczesnych udogodnień i wybierzmy te, które niosą ze sobą dla nas jakąś wartość. Nie kierujmy się też wyłącznie ceną, postawmy na sprawdzonych producentów — często bowiem tańsze modele cechuje mniejsza odporność i niska wytrzymałość.

Warto również korzystać z rad specjalistów: projektantów i dystrybutorów urządzeń chłodniczych — ponieważ tylko ich właściwy dobór, profesjonalny montaż oraz regularna konserwacja i serwis — są w stanie zapewnić bezawaryjność mechanizmów przez wiele lat.

Pogłębiaj swoją wiedzę, czytaj poradniki

Opracowanie redakcja : (Ł.G)

Materiał objęty prawem autorskim. Publikacja w części lub w całości wyłącznie za zgodą redakcji portalu www.klimatyzacja.pl