Rola chłodni w przechowywaniu i dojrzewaniu owoców i warzyw

Każdemu z nas zależy na tym, aby przez cały rok móc cieszyć się świeżymi i pełnowartościowymi owocami i warzywami. Często nie mamy jednak świadomości tego, w jaki sposób są one transportowane i przechowywane oraz jakie urządzenia są niezbędne do tego, aby produkty te zachowały swoją świeżość. W całym procesie bardzo dużą rolę pełnią chłodnie. Ich stosowanie regulowane jest przez przepisy prawne. 

Chłodnie do owoców i warzyw – charakterystyka

Na samym początku warto odpowiedzieć sobie na pytanie, czym są chłodnie. W kontekście przechowywania owoców i warzyw są to specjalne pomieszczenia. Projektuje się je w ten sposób, aby możliwe było kontrolowanie parametrów powietrza takich jak temperatura i wilgotność. Ponadto przystosowane są do długotrwałego utrzymywania stabilnej i niskiej temperatury. Jest to możliwe dzięki zastosowaniu agregatu chłodniczego. To on pełni kluczową funkcję w całym pomieszczeniu. 

Ponadto wpływ na efektywność energetyczną chłodni mają komponenty i materiały, które użyto do jej budowy. Niezwykle ważne jest to, aby pomieszczenia te powstawały z materiałów o dobrych właściwościach izolacyjnych i niskim współczynniku przenikania ciepła. Dzięki temu jeszcze łatwiej będzie utrzymać w nich pożądaną temperaturę. Standardem jest stosowanie tu płyt warstwowych ze styropianem lub poliuretanem. Baczną uwagę zwraca się również na to, z jakiego tworzywa wykonane są drzwi. Powinny być szczelne i proste w eksploatacji. Dzięki temu zredukuje się straty energetyczne w trakcie użytkowania przechowalni owoców i warzyw.  

Dlaczego chłodnie są tak ważne w przechowywaniu owoców i warzyw?

Bez dwóch zdań chłodnie są niezwykle ważne w procesie przechowywania owoców i warzyw. To dzięki nim możliwe jest wydłużenie ich przydatności do spożycia. Produkty dłużej zachowują swoją formę, estetykę i przede wszystkim właściwości. Pozwala to nam cieszyć się nimi przez okrągły rok, nawet wtedy, gdy nie ma sezonu na świeże warzywa i owoce. 

Utrzymanie odpowiedniej temperatury i wilgotności powietrza w chłodni przekłada się na wyraźne spowolnienie procesów gnilnych. Ogranicza się również ryzyko rozwoju szkodliwych drobnoustrojów. Dzięki temu producenci lub dystrybutorzy warzyw i owoców mogą zminimalizować ryzyko strat produktowych i zoptymalizować koszty prowadzonego przedsiębiorstwa. W całym procesie niezwykle ważne jest to, aby parametry powietrza w chłodni były dostosowane do przechowywanych w niej warzyw i owoców. Zbyt niska temperatura również nie jest niczym korzystnym. Chłodnie stanowią obecnie podstawę w procesie przechowywania owoców i warzyw. Przy transporcie tych produktów wykorzystuje się chłodnie w postaci zabudów na samochody dostawcze lub dedykowanych kontenerów.

Najlepsze produkty w swoich kategoriach, wybrane na podstawie opinii ekspertów oraz ilości sprzedanych sztuk.

Pogłębiaj swoją wiedzę, czytaj poradniki

Opracowanie redakcja : (Ł.G.)

Materiał objęty prawem autorskim. Publikacja w części lub w całości wyłącznie za zgodą redakcji portalu www.klimatyzacja.pl