Chłodnictwo spożywcze w dojrzewaniu owoców i warzyw

Prawidłowe przechowywanie owoców i warzyw ma bardzo duże znaczenie w kontekście zachowania ich przydatności do spożycia. Doskonale zdają sobie sprawę z tego zarówno producenci, jak i dystrybutorzy. W tym obszarze wykorzystuje się rozwiązania z chłodnictwa spożywczego. Dzięki nim można m.in. w kontrolowany sposób kończyć proces dojrzewania owoców i warzyw. Sprawdź, na czym to polega.

Dojrzewalnia owoców i warzyw w ramach chłodnictwa spożywczego

Przedsiębiorstwa funkcjonujące na rynku spożywczym muszą spełniać szereg rygorystycznych wymogów związanych z przechowywaniem żywności. Wszystko po to, aby zadbać o jej wysoką jakość oraz zachować jej przydatność do spożycia, w trosce o bezpieczeństwo i zadowolenie konsumentów. Dotyczy to także owoców i warzyw, które wymagają zachowania szczególnych warunków. Niektóre z owoców i warzyw dojrzewają już po zbiorach i wtedy niezbędne jest zastosowanie tzw. dojrzewalni. Dojrzewalnie owoców i warzyw to nic innego, jak dedykowane rozwiązanie chłodnicze umożliwiają utrzymanie kontrolowanych warunków w pomieszczeniu, gdzie przechowuje się zbiory. Dotyczy to zarówno temperatury, wilgotności, oświetlenia, wentylacji, jak i odpowiedniego stężenia gazów. Wszystko po to, aby owoce i warzywa miały optymalne warunki do osiągnięcia pożądanego stanu dojrzałości. Dzięki temu produkty te zachowują określone: jakość, teksturę oraz smak.

Dlaczego przechowalnictwo świeżych owoców i warzyw to takie ważne?

Zadbanie o właściwe przechowywanie owoców i warzyw jest ważne z wielu powodów. Przede wszystkim sposób przechowywania tych płodów rolnych narzucają bezpośrednio przepisy. Są one rygorystyczne, a nie spełnienie ich wiąże się z dużymi karami finansowymi i stratami po stronie producenta lub dystrybutora. Zachowanie wskazanych warunków do dojrzewania owoców i warzyw jest niezbędne do tego, aby cały proces przebiegał prawidłowo. W ten sposób zyskuje się pewność, że produkty są bezpieczne dla konsumentów. Jakiekolwiek odchylenia od normy mogą prowadzić do przyspieszenia procesów gnilnych w owocach i warzywach czy też do zahamowania fazy dojrzewania. Skutkiem tego są straty finansowe, ponieważ partie owoców i warzyw nie nadają się do konsumpcji i należy je utylizować. Im lepiej przygotujesz się do przechowywania płodów rolnych, tym większe zyski osiągniesz w ramach prowadzonego biznesu. W tym obszarze warto skorzystać z profesjonalnych rozwiązań chłodnictwa spożywczego. Urządzenia (np. komory chłodnicze) powinny być bezpośrednio dopasowane do Twoich potrzeb oraz specyfiki przechowywanych produktów. Skonsultuj to z branżowym ekspertem.

Pogłębiaj swoją wiedzę, czytaj poradniki

Opracowanie redakcja : (Ł.G.)