Jak samodzielnie zbudować chłodnię domową ?

Choć większość z nas ma w swoim domu lodówkę, to jednak wciąż wiele osób decyduje się na zbudowanie domowej chłodni. Przydaje się ona przede wszystkim wtedy, gdy produkujemy spore ilości przetworów, domowe nalewki czy też wino i chcemy przechowywać je w optymalnych warunkach. W tym artykule sprawdzimy, jak zbudować domową chłodnię, aby zapewnić sobie bezpieczne przechowywanie żywności w dłuższym czasie. 

Po co Ci chłodnia domowa?

Obecnie funkcję klasycznej domowej chłodni pełni lodówka. Umożliwia ona przechowywanie żywności w chłodzie przez cały rok, jednak ma ograniczoną pojemność. W związku z tym wiele osób może zdecydować się na domową chłodnię. Przydaje się ona zwłaszcza wtedy, gdy chcemy przechowywać większe ilości produktów spożywczych i zabezpieczyć je przed zepsuciem. W domowej chłodni z powodzeniem można trzymać m.in.: warzywa, owoce, przetwory, sery, domowe nalewki czy też wina. Szeroki potencjał zastosowania domowej chłodni sprawia, że warto zastanowić się nad jej budową. 

Jak zbudować chłodnię w domu?

Dostęp do technologii sprawia, że domową chłodnię można zbudować we własnym zakresie. Pierwszym etapem jest wybór dogodnego miejsca. Standardowo wybiera się do tego piwnicę, jednak nie każdy dysponuje nią w swoim domu. Jeżeli nie masz piwnicy, to na chłodnie trzeba wybrać inne pomieszczenie. Niezwykle ważne jest to, aby było dobrze izolowane zarówno na powierzchni ścian, jak i podłogi oraz stropu. Dzięki temu łatwiej będzie o zachowanie pożądanej temperatury przez cały rok. Izolacja termiczna chroni nie tylko przed przegrzaniem wnętrza chłodni, ale również przed spadkiem w niej temperatury. Szczególną uwagę zwróć na uszczelnienie ewentualnych okien i drzwi. Kolejnym krokiem jest wybranie wydajnego systemu chłodzenia pomieszczenia. Tu do wyboru jest kilka opcji. Ze względu na to, że w chłodni powinny panować niskie dodatnie temperatury, dobrym zakupem okazuje się klimatyzator. Sprawdzi się wtedy, gdy wystarczająca będzie temperatura na poziomie około 10℃. Jeżeli jednak potrzebujesz niższej temperatury, to lepszym wyborem będzie agregat. Na rynku dostępne są agregaty z rozbudowaną automatyką, dzięki czemu zoptymalizuje się koszty utrzymania chłodni. Trzecim ze sposobów na obniżenie temperatury w domowej chłodni jest wykorzystanie pompy ciepłą typu powietrze-woda, która może dostarczać do wnętrza pomieszczenia suche i zimne powietrze. W okresie zimowym koszty utrzymania chłodni spadają, ponieważ wystarczy odpowiednio ustawiony wentylator, który będzie wymieniał powietrze w pomieszczeniu i wtłaczał do niego zimne powietrze z zewnątrz. 

Komory chłodnicze

Najprostszym i jednocześnie najdroższym wyborem jest zakup gotowej komory chłodniczej. Takie urządzenie można umieścić w dowolnym pomieszczeniu gospodarczym lub w piwnicy. Jednocześnie komora chłodnicza nie zajmie całego pomieszczenia i będzie mogło ono spełniać inne funkcje. Komory chłodnicze mogą być wykonane z płyt lub w wariancie modułowym. Warto poznać ich możliwości i ceny rynkowe. Jeżeli zależy Ci na wydajnej chłodni domowej, to z powodzeniem wykonasz ją we własnym zakresie. W tym celu możesz wykorzystać różnego rodzaju urządzenia klimatyzacyjno-wentylacyjne.

Pogłębiaj swoją wiedzę, czytaj poradniki

Opracowanie redakcja : (Ł.G.)

Materiał objęty prawem autorskim. Publikacja w części lub w całości wyłącznie za zgodą redakcji portalu www.klimatyzacja.pl