Wiele produktów spożywczych wymaga odpowiedniej temperatury i warunków przechowywania, aby zachowały swoją przydatność do spożycia, formę, estetykę i właściwości. Dotyczy to m.in. świeżych owoców, warzyw, mięs, ryb i owoców morza, nabiałów czy też wyrobów cukierniczych. Zaburzenie ciągu chłodniczego może prowadzić do ich zepsucia lub do znacznego pogorszenia ich jakości. Właśnie dlatego w gastronomii nie ma miejsca na błędy i warto stawiać na wydajne i niezawodne urządzenia chłodnicze. Przydają się w różnych fazach prowadzonego biznesu.
Oczywiście urządzenia czy też szafy chłodnicze wykorzystywane są m.in. w fazie produkcji. Wiele potraw wymaga czasowego chłodzenia. Dotyczy to m.in. deserów czy też sosów. Po przygotowaniu umieszcza się je w chłodni, aby zyskały pożądaną formę i stężały. Ponadto w trakcie przygotowywania bardziej rozbudowanego menu, gotowe dania umieszcza się w lodówce, aby zachowały swoją świeżość i jakość na dłużej. Gdy przychodzi moment wydawki, to można je wyjąć z chłodni i dokończyć swoją kulinarną sztukę. Brak szafy chłodniczej utrudniałby pracę w gastronomii oraz zwiększał ryzyko zepsucia się produktów spożywczych.
Oczywiście chłodnie to miejsca, gdzie w gastronomii przechowuje się produkty żywnościowe. Dzięki temu dłużej zachowują swoją przydatność do spożycia. Pozwala to restauracjom oraz producentom żywności kupować większe partie produktów. Dzięki temu optymalizuje się koszty prowadzonego biznesu. Specjalnych warunków przechowywania wymagają przede wszystkim: mięso, ryby i owoce morza, nabiał oraz wybrane owoce i warzywa. Brak urządzeń chłodniczych sprawia, że niemożliwe jest przechowywanie produktów spożywczych zgodnie z zaleceniami sanepidu.
Oczywiście urządzenia chłodnicze znajdują zastosowanie również w transporcie produktów gastronomii. Samochody chłodnie pozwalają na przewożenie produktów spożywczych do restauracji lub do zakładu produkcyjnego, gdzie powstają wyroby garmażeryjne. W ten sposób zachowuje się niezbędny ciąg chłodniczy. Jakiekolwiek odstępstwa od niego mogą powodować straty finansowe po stronie producenta lub restauratora. Przy wyborze urządzeń chłodniczych do gastronomii warto postawić na sprawdzone rozwiązania od renomowanych dostawców. Urządzenia tego typu wymagają regularnego serwisowania i starannej pielęgnacji, aby na dłużej zachowały swoją wydajność i niezawodność. Bez dwóch zdań chłodnictwo w gastronomii jest niezwykle ważne. Tak naprawdę bez niego trudno wyobrazić sobie współczesną gastronomię.
Pogłębiaj swoją wiedzę, czytaj poradniki
Opracowanie redakcja : (Ł.G.)
Materiał objęty prawem autorskim. Publikacja w części lub w całości wyłącznie za zgodą redakcji portalu www.klimatyzacja.pl