Chłodnictwo amoniakalne w pigułce

W wielu sektorach gospodarki coraz chętniej stawia się na substancje naturalne lub pochodzenia naturalnego. Wypierają one z rynku substancje syntetyczne. Trend ten obejmuje również chłodnictwo. Jest to związane bezpośrednio z rosnącymi wymaganiami środowiskowymi. Jednym z naturalnych czynników chłodniczych jest amoniak. W tym artykule sprawdzimy, czym charakteryzuje się chłodnictwo amoniakalne. 

Amoniak – naturalny czynnik chłodniczy 

Jak sama nazwa wskazuje, chłodnictwo amoniakalne opiera swoje działanie na czynniku chłodniczym amoniaku. Substancja ta powstaje w procesie syntezy azotu i wodoru. Jako czynnik chłodniczy amoniak dostępny jest pod symbolami R717 oraz NH3. Klasyfikowany jest jako nieorganiczny związek chemiczny. W naturalnych warunkach powstaje on podczas gnicia substancji białkowych. W skali przemysłowej produkuje się go w ramach syntezy azotu i wodoru na katalizatorach żelazowych. Stosuje się tu metody Habera i Boscha.

Dlaczego amoniak to dobry czynnik chłodniczy?

Oczywiście naturalność to nie jedyny powód, dla którego amoniak coraz chętniej wykorzystywany jest jako czynnik chłodniczych w nowoczesnych instalacjach. Przede wszystkim związek ten charakteryzuje się wysoką sprawnością energetyczną. W tym aspekcie około sześciokrotnie przewyższa freon R22. Ponadto ze wszystkich stosowanych powszechnie czynników chłodniczych amoniak wykazuje najmniej negatywny wpływ na środowisko naturalne. Jest także tani w produkcji i wymaga zastosowania mniejszej średnicy rur w instalacji. Wpływa to na redukcję kosztów związanych z budową instalacji oraz zmniejsza jej gabaryty. W układach chłodniczych zwraca się również uwagę na wymianę ciepła. Tu amoniak ma bardzo dobre parametry, dlatego sprawdza się doskonale w tym zastosowaniu. 

Jak działa amoniakalne urządzenie chłodnicze?

Specyfika działania chłodni amoniakalnych jest relatywnie prosta. W instalacji znajduje się ciekły amoniak. Transportowany jest on ze zbiornika do separatora. Tam amoniak poddawany jest procesowi rozhermetyzowania i zbrylania. Następnie przechodzi przez przepustnicę i miesza się z podgrzanym amoniakiem gazowym. Wówczas następuje absorpcja ciepła wody przepływającej przez parownik. Amoniak przechodzi w stan gazowy, podtrzymując proces chłodzenia w układzie. Następnie cały schemat powtarza się. 

Chłodnictwo amoniakalne to alternatywa dla F-gazów

Nowoczesne urządzenia chłodnicze amoniakalne stanowią bardzo dobrą alternatywę dla F-gazów (fluorowanych gazów cieplarnianych). Zastosowanie amoniaku jako czynnika chłodniczego pozwala na spełnienie rosnących wymagań środowiskowych, z którymi mierzy się sektor chłodnictwa przemysłowego. Z roku na rok te wymagania są coraz bardziej rygorystyczne i sięganie po naturalne czynniki chłodnicze jest już nie tylko wyborem, ale powoli staje się koniecznością. Amoniakalne urządzenia chłodnicze z powodzeniem można stosować w instalacjach, gdzie niezbędne jest utrzymanie temperatury w granicach od -45°C do +10°C. Zachęcamy do zapoznania się z możliwościami i potencjałem tego rodzaju chłodnictwa.

Pogłębiaj swoją wiedzę, czytaj poradniki

Opracowanie redakcja : (Ł.G.)

Materiał objęty prawem autorskim. Publikacja w części lub w całości wyłącznie za zgodą redakcji portalu www.klimatyzacja.pl