Muszą pracować cały rok, natomiast zaniedbanie przygotowania tych systemów, szczególnie agregatów chłodniczych, na bardzo niskie temperatury na zewnątrz, może spowodować poważne uszkodzenia, czego wynikiem mogą być poważne straty finansowe, wynikające nie tylko z kosztów napraw urządzeń, ale także i zepsutej żywności. W artykule podajemy wskazówki na temat dotyczących zapewnienia wysokiej wydajności agregatów chłodniczych, niezależnie od warunków pogodowych.
Magazyny spożywcze – specyfika systemów
Systemy chłodnicze w magazynach spożywczych chłodzonych są niezbędne, podobnie jak w wielu sektorach przemysłu. Zapewniają optymalne warunki dla przechowywania produktów: odpowiednio niską temperaturę oraz właściwą wilgotność powietrza, co jest kluczowe dla zachowania zarówno ich jakości i walorów smakowo-zapachowych, jak i bezpieczeństwa konsumentów. W skład instalacji chłodniczych w magazynach wchodzi typowo kilka kluczowych komponentów, takich jak: agregaty chłodnicze, wymienniki ciepła, rury transportujące wodę lodową oraz systemy sterowania. W magazynach, podobnie jak w innych obiektach wielkopowierzchniowych, stosuje się systemy chłodzenia oparte o tzw. wodę lodową, czyli w praktyce wodny roztwór glikolu. Zostaje on schłodzony w agregacie do wymaganej temperatury, a następnie płynie do wymienników ciepła w komorach chłodniczych i mroźniczych, w których znajdują się przechowywane artykuły spożywcze. Przykładowe parametry magazynowania produktów spożywczych w komorach chłodniczych sa następujące. Mięso i drób: odpowiednia temperatura 0°C...+3°C oraz wilgotność względna powietrza 70%...90%; ryby: -2C...+2°C, 90%...95%, nabiał +2°C...+4°C, 80%...85%. Natomiast komory mroźnicze standardowe pracują w zakresie zakres temperatur -5°C... -25°C, zaś komory głębokiego mrożenia nawet do -30°C. Przechowuje się w nich głównie mięso, ryby oraz lody.
Możliwość zamarzania instalacji chłodniczych w warunkach zimowych. Na co zwrócić uwagę?
Niskie temperatury panujące zimą, szczególnie podczas dużych mrozów, mogą być szkodliwe dla agregatów chłodniczych. Ponadto o tej porze roku mogą wystąpić przerwy w dostawie energii elektrycznej (np. gdy śnieg zerwie przewody linii napowietrznych). Dlatego też właściciele oraz kierownictwo magazynów muszą zdawać sobie sprawę, że podczas przerw w dostawie prądu wiele typów agregatów chłodniczych może utrzymywać początkowe poziomy temperatury w ograniczonych ramach czasowych. Ponadto muszą wziąć pod uwagę także wiek posiadanych agregatów chłodniczych, ponieważ w starszych urządzeniach mogą wystąpić takie problemy, jak pęknięcia i naruszenia konstrukcji, które mogą być znacznie poważniejsze w niższych temperaturach i spowodować nieodwracalne uszkodzenia sprzętu. Dlatego należy przygotować się na takie sytuacje odpowiednio wcześniej – np. jesienią. Inne zagrożenia zimowe dla systemów chłodniczych to: wysoka podatność płynu przenoszącego ciepło na zamarzanie, uszkodzenia łopatek wentylatora spowodowane śniegiem lub lodem oraz duży spadek ciśnienia skraplania. W związku z tym koniecznością jest stałe monitorowanie parametrów płynu, ograniczanie przepływu powietrza przez skraplacz agregatu chłodniczego oraz stosować ręczne sterowanie ciśnieniem skraplania, aby odpowiednio rozwiązać te potencjalne problemy. Ponadto pęknięcia i wycieki oraz niewłaściwe połączenia elektryczne, wadliwe pompy, zabezpieczenia, orurowanie i systemy sterowania mogą znacząco utrudniać prawidłowe działanie agregatów chłodniczych w niskich temperaturach na zewnątrz.
Wskazówki na temat zimowej eksploatacji agregatów chłodniczych
Podstawowe wskazówki dotyczące obsługi agregatów wody lodowej, takich jak wykorzystywane w magazynach produktów spożywczych, to:
Właściwa konserwacja agregatu chłodniczego obejmuje między innymi:
Płyny niskokrzepnące w instalacjach chłodniczych
To specjalne mieszanki. wykorzystywane w wielu urządzeniach i systemach, nie tylko agregatach chłodniczych ale i układach chłodzenia samochodów, systemach solarnych, klimatyzacyjnych, centralnego ogrzewania czy pompach ciepła. Płyny instalacyjne są niskokrzepnące – zamarzają dopiero w bardzo niskich temperaturach, co zapewnie właściwe funkcjonowanie napełnionych nimi układów. W skład tych mieszanek wchodzą głównie glikole, a ponadto inhibitory korozji, zapobiegające powstawaniu rdzy oraz gromadzeniem się kamienia i osadów. Dzięki temu znacznie rzadziej dochodzi do awarii systemów chłodniczych.
Glikole to organiczne związki chemiczne, mające postać bezbarwnych cieczy bez zapachu. Obecnie w instalacjach stosuje się 2 rodzaje glikoli: etylenowy oraz polipropylenowy. Temperatura krzepnięcia wodnego roztworu każdego z nich o stężeniu 30-35% wynosi około -15°...-20°C, natomiast przy stężeniu glikolu 50% wynosi już ok. -37°C. Ponieważ glikol etylenowy jest trujący i szkodliwy dla środowiska naturalnego, obecnie coraz szerzej wykorzystuje się nieszkodliwy oraz biodegradowalny glikol polipropylenowy. Roztwór glikolu powinien być sprawdzany okresowo. Za pomocą odpowiednich testerów mierzy się temperaturę krzepnięcia oraz pH tej mieszaniny. Zaniedbanie tych kontroli może doprowadzić do poważnego w skutkach zamarznięcia płynu.
Pogłębiaj swoją wiedzę, czytaj poradniki
Opracowanie redakcja : (T.H.)
Materiał objęty prawem autorskim. Publikacja w części lub w całości wyłącznie za zgodą redakcji portalu www.klimatyzacja.pl