240 najbardziej ekologicznych włoskich firm, podzielonych na małe, średnie i duże przedsiębiorstwa, wybieranych jest co roku spośród 2000 kandydatów, oparty na 40 głównych wskaźnikach odnoszących się do trzech aspektów zrównoważonego rozwoju: środowiskowego, społecznego i ładu korporacyjnego.
Po przeanalizowaniu raportów zrównoważonego rozwoju firmy i sprawozdań finansowych za 2021 r., ranking nagrodził wyniki CAREL, podkreślając wśród inicjatyw ESG firmowy program przeciwdziałania marnowaniu żywności z wykorzystaniem aplikacji „Too Good to Go”, dzięki której pracownicy mogą rezerwować niewykorzystane posiłki w firmowej kantynie i zabierać je do domu.
Francesco Nalini, Dyrektor Generalny CAREL, skomentował: „Jesteśmy dumni z wyniku, potwierdzającego, w jaki sposób ciągła poprawa wyników środowiskowych, społecznych i zarządzania jest zintegrowana z celami strategicznymi CAREL, coraz bardziej skoncentrowanymi na zrównoważonej wizji sukcesu, którą uznajemy za jedyny sposób na tworzenie biznesu".